Svijet

Grčka: Prijevremeni parlamentarni izbori 20. septembra

Grčka: Prijevremeni parlamentarni izbori 20. septembra
Grčka: Prijevremeni parlamentarni izbori 20. septembra

ATINA - Datum prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj je utvrđen za 20. septembar, objavila je u petak grčka novinska agencija Ana.

"Predsjednički ukaz o raspuštanju parlamenta, organiziranje izbora 20. septembra i konstituiranje novog parlamenta 1. oktobra je potpisano", navela je Ana, pozivajući se na "informacije" Agencije.

Bivši premijer Aleksis Cipras, koji je podnio ostavku 21. avgusta, je u toku povlačenja izrazio želju da se izbori održe 20. septembra, ali neke opozicijske stranke, kao desna Nova demokratija i stranka Narodno jedinstvo disidenata Sirize su izrazile želju da to bude 27. septembar da bi se iskoristio duži izborni period.

Informacija Ane o definitivnom datumu izbora, koji otvara zvanično period izborne kampanje, objavljen je nekoliko minuta nakon prvog sastanka vijeća ministara nove privremene grčke vlade, koju predvodi premijer Vasilika Tanu.

Imenovana  za premijera u četvrtak da bi osigurala vođenje zemlje do izbora, kao što je predviđeno Ustavom, Vasilika Thanu je rekla da je "težina njenih funkcija važna" jer pored izbora, privremena vlada mora upravljati u ovom periodu i drugim problemima, posebno pitanjem "imigracije".

Grčka, zemlja na jugoistočnoj granici Evropske unije, prima dnevno hiljade imigranata bez obzira na nedostatak adekvatne infrastrukture i ozbiljne finansijske probleme. Od januara, 160.000 imigranata je stiglo na obale grčkih ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije