Svijet

Grčka finansijska drama, čekajući referendum

Grčka finansijska drama, čekajući referendum
Grčka finansijska drama, čekajući referendum

Grčki premijer Aleksis Cipras spreman je da usvoji gotovo sve prijedloge međunarodnih kreditora iznijete proteklog vikenda.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da neće biti pregovora o novom sporazumu sa Grčkom prije najavljenog referenduma.

Fajnenšel tajms objavljuje pismo od dvije strane u kojem je Aleksis Cipras naveo da će Atina prihvatiti sve prijedloge za reformu sistema PDV-a, ali je zahtijevao da ostane na snazi poseban popust od 30 odsto za teritoriju ostrva.

Grčki premijer traži i da pomijeranje granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se primjenjuje tek od oktobra 2022, a ne odmah, kako to zahtijevaju kreditori.

Traži i da specijalni "zajam solidarnosti" za siromašne penzionere bude produžen do 2019. godine, što je duži period od onog koji traže kreditori.

Pismo je poslato u Međunarodni monetarni fond, Evropsku komisiju i Evropsku centralnu banku, moglo bi da posluži kao osnova za dobijanje novog paketa pomoći u narednom periodu.

"Grčka je spremna da prihvati sporazum ponuđen na najvišem nivou, ukoliko budu uključeni gore pomenuti amandmani, dodaci i razjašnjenja", napisao je Cipras.

Gardijan navodi da je grčka vlada, u međuvremenu, odbacila tvrdnje pojedinih medija da su "u potpunosti prihvaćeni zahtjevi kreditora". I dalje postoji niz amandmana na prijedloge iz Brisela, navodi Atina, prenosi Tanjug.

"Naš novi prijedlog je pokušaj da se dođe do dogovora koji je dobar za sve strane i koji se ne bi bazirao samo na ekonomskom rastu, već na tome što bi teret duga učinio održivim", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nekoliko mjera koje institucije predlažu ne bi bile odmah primjenjene, već bi bile uvođene u fazama, kako bi "vlasti u Grčkoj mogle da pronađu ekvivalentne mjere koje bi ih zamijenile".

Na vijest o Ciprasovom "uzmicanju" porasli su indeksi na evropskim berzama, prenosi britanski list.

Ministri finansija evrozone sastaju se danas, kako bi raspravljali o novom predlogu iz Atine.

Gardijan prenosi američki Volstrit džornal koji navodi da postoje "sada neke spekulacije da bi mogao da bude otkazan referendum", koji je predviđen za nedelju, 5. jula.

Merkelova: Nema pregovora prije referenduma

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da neće biti pregovora o novom sporazumu sa Grčkom pre referenduma koji je predviđen za nedjelju, javlja Gardijan, prenosi Tanjug.

Kao što Grci imaju pravo da održe referendum, kaže Merekelova, tako i ostalih 18 država članica evro-zone imaju pravo da reaguju i da imaju svoje mišljenje.

U obraćanju njemačkom parlamentu Merkelova je naglasila da su vrata za razgovore bila i jesu otvorena, iako Grčka nije ispunila svoje obaveze i iako je istekao rok drugog dužničkog programa, a samim tim i prijedlozi Evrogrupe.

Oglasio se i njemački ministar finansija Volfgang Šojble koji je poručio da novi predlozi Grčke nisu osnova za razgovore o ozbiljnim mjerama.

"Zbog toga Grčka mora prvo da razjasni svoj stav o tome šta zaista želi, a zatim o tome treba da se razgovara, i to u težim okolnostima", rekao je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Beta.

Naglasio je da se u slučaju Grčke nikako ne možemo vezivati za "status kvo ante" (prethodno stanje), jer su se uslovi potpuno promijenili".

Njemački ministar je istako da je situacija drugačija nego prije nekoliko dana i objasnio da nova pomoć mora da se dogovori kroz Evropski mehanizam za stabilizaciju (ESM) kako bi se namirile finansijske potrebe Grčke.

"Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji, ali isključivo zbog ponašanja grčkih zvaničnika, koje je svim neshvatljivo", rekao je Šojble.

Grčka podeljena pred referendum

Ukoliko Cipras, ipak, ne odustane od referenduma, većina Grka glasala bi protiv uslova stranih kreditora u predloženom sporazumu za spasavanje Grčke.

Međutim, prednost u korist opcije "ne" znatno je sužena pošto su grčke banke zatvorile svoja vrata ove sedmice, pokazuju rezultati danas objavljene ankete, prenosi Tanjug.

Anketa objavljena u ljevičarskom listu Efimerida ton sintakto (Novine za novinare) pokazala da je 54 za "ne" na referendumu u odnosu na 33 odsto onih koji će zaokružiti "da".

Međutim, rezultati pregleda izjašnjavanja ispitanika prije i poslije odluke o zatvaranju grčkih banka i nametanju kontrole kapitala (limitiranje podizanja gotovine na 60 evra), pokazuju da je sve manje razlike u stavovima.

Prije odluke o zatvaranju banaka, ispitanici su u 57 odsto slučajeva bilo protiv ponude stranih kreditora, a 30 odsto je bilo za, dok je anketa poslije objavljivanja odluke o bankama pokazala da je pala podrška na 46 odsto onih koji se protive "jarmu EU" u odnosu 37 odsto oni koji se slažu sa odlukama evropske trojke.

Istraživanje sprovedeno od 28. - 30. juna, pokazalo je da je najjača podrška za "ne" među glasačima vladajuće ljevičarske Sirize, krajnje desničarske partije "Zlatna zora" i komunista, dok su pristalice Nove demokratije, proevropske centrističke To potami i partije levog centra PASOK bili za podršku zahteva stranih kreditora.

Anketa Instituta ProRata pokazuje da 86 odsto ispitanika planira da glasa na referendumu u nedelju, 5. jula, dok je 38 odsto bilo protiv održavanja referenduma, prenijela je agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije