Svijet

Grčka i Njemačka: Usporiti spajanje migrantskih porodica

Grčka i Njemačka: Usporiti spajanje migrantskih porodica
Grčka i Njemačka: Usporiti spajanje migrantskih porodica

ATINA - Grčka i Njemačka složile su se da se uspori ponovno spajanje porodica migranata podijeljenih u te dvije zemlje, navodi se u dokumentu objavljenom danas u grčkim medijima.

"Ponovno spajanje porodica, njihovim prebacivanjem u Njemačku usporiće se kao što je dogovoreno", napisao je grčki ministar za migracije Janis Muzalas njemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru, u pismu poslatom 4. maja, a koje je objavio grčki ljevičarski list Efimerida ton Sintakton, prenosi AFP.

U pismu, Muzalas je objavio da je ta odluka donijeta zbog količine zahtjeva za azil i da će pogoditi više od 2.000 migranata, dok će neki morati godinama da čekaju da se domognu Njemačke, čak i ako su im zahtjevi odobreni.

"Razumemo da tražioci azila teže da se spoje sa porodicama, ali s obzirom da Grčka i Njemačka imaju vrlo veliki broj zahteva za azil, kašnjenja su neizbježna", naveo je Muzalas u pismu.

Kako se navodi, tražioci azila, uglavnom izbjeglice iz Sirije, imaju pravo da se pridruže porodicama u EU, u roku od šest mjeseci od dana odobravanja zahtjeva.

Grčki ministar za migracije odbio je da komentariše pisanje tog lista, ali ranije ovog mjeseca Muzales je kazao da je planirano usporavanje tog procesa zbog "tehničkih poteškoća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije