Svijet

Grčka kriza vjetar u leđa Marijanu Rahoju

Grčka kriza vjetar u leđa Marijanu Rahoju
Grčka kriza vjetar u leđa Marijanu Rahoju

LONDON - Za barem jednog evropskog lidera grčka kriza sve više počinje da liči na politički poklon iz raja, a riječ je o španskom premijeru Marijanu Rahoju, koji, pred opšte izbore u Španiji krajem godine, ekonomski haos u Grčkoj koristi da hvali način na koji njegova vlada rukovodi krizom u zemlji.

Rahoj nije mnogo aktivan u pokušajima rješavanja eskalirajućeg sukoba između Atine i njenih međunarodnih povjerilaca, ali zato kod kuće neumorno šalje jednu istu poruku: "To smo mogli biti mi, ali nismo zahvaljujući potezima naše vlade", prenosi britanski list "Fajnenšel tajms".

Madrid je donio teške i nepopularne odluke u zenitu španske krize, podsjetio je Rahoj ove nedjelje u jednoj radio-emisiji, dodavši: "Kada vidimo šta se sada dešava drugima, moramo reći da su naši potezi vrijedeli truda".

Ekonomska previranja u Grčkoj će, vjerovatno, pomoći Rahoju na dva važna načina: najprije, ponovo će političku debatu u Španiju preusmjeriti sa pitanja korupcije na ekonomiju, polje na kojem se premijer najsigurnije osjeća, navodi u analizi londonski list.

Kao drugo, muke sa kojima se Atina hvata u koštac pomažu da se učvrsti glavna poruka koju Madrid upućuje glasačima, a to je da nema alternative za mjere stroge štednje i strukturalne reforme koje Rahoj sprovodi kao odgovor na krizu.

Tokom prošle nedjelje, iz Španije i Grčke su, zapravo, stigle potpuno različite slike: samo nekoliko dana nakon što je Atina bila primorana da zatvori banke i otkaže isplatu duga od 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, španska vlada je ponovo iznijela svoje zvanične prognoze o privrednom rastu.

Rahoj je u četvrtak rekao da se ove godine očekuje rast španske ekonomije od 3,3 odsto, skoro dvostruko brži u poređenju sa godišnjim prosjekom evrozone, i obećao da će sprovesti planirano smanjenje poreza ranije nego što je predviđeno.

Pri tom, Španci naglo počinju ponovo da troše, a sve je očiglednije da među njima raste optimizam u pogledu ekonomske budućnosti zemlje, primjećuje FT.

Investitori i analitičari su uvjereni da će grčka kriza - barem zasad - nanijeti samo marginalnu štetu Španiji i ostatku evrozone.

Tako Hose Fernandes-Albertos, politički analitičar u španskom istraživačkom institutu CSIC, smatra da je grčka kriza dobra izborna vijest za Rahoja i Narodnu partiju.

Oni sada, objašnjava ovaj ekspert, mogu da se okrenu španskim glasačima i kažu: "Vidite li šta se dešava kada na vlast dovedete neodgovorne stranke - imate loše rezultate".

Sličnog mišljenja je i Hose Ignasio Toreblanka, viši naučni savjetnik Evropskog savjeta za spoljne poslove, koji ukazuje da je Špancima jasno da je Grčka u haosu i da grčki premijer Aleksis Cipras ne vlada dobro situacijom.

"To Rahoju i Narodnoj partiji gotovo automatski ide na ruku. On (Rahoj) čak ništa ne mora ni da kaže", smatra Toreblanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije