Svijet

Grčka traži odštetu od Njemačke zbog podmićivanja

Grčka traži odštetu od Njemačke zbog podmićivanja
Grčka traži odštetu od Njemačke zbog podmićivanja

ATINA - Grčka vlada traži više od 100 miliona evra nadoknade od njemačkih vojnih kompanija zbog toga što su plaćale mito da bi pobijedile na tenderu za prodaju helikoptera, potvrđeno je danas iz Ministarstva odbrane.

Njemački list "Bild" izvjestio je da je "Airbus Eurocopter helicopter" navodno platio 41 milion evra za podmićivanje grčkih političara, kako bi prodao 20 helikoptera NH-90. Njemačka grupa "Rajnmetal" (Rheinmetall), STN i "Atlas elektronik" navodno je platila 62 miliona evra mita da bi sklopila ugovore o prodaji podmornica.

Izvor iz Ministarstva odbrane potvrdio je Rojtersu da će Grčka tražiti oko 100 miliona evra za kompenzaciju od tih firmi, u okviru istrage, koja uključuje i druge slučajeve.

"U pitanju je čitav niz slučejeva, ne samo njemačkih firmi, ali uglavnom njihovih. Grčka se nada da može da dobije od 500 do 800 miliona evra", navodi izvor.

"Svaka firma koja bude osuđena zbog podmićivanja, a želi da nastavi trgovinske odnose sa Grčkom, treba da ide na vansudsko poravnanje", dodao je izvor.

Grčka, koja je dosta trošila na oružje, smanjila je izdatke u posljednjih nekoliko godina, djelimično zbog dužničke krize i pregovora o ekonomskoj pomoći sa EU i MMF-om, od 240 milijardi evra u 2010. i 2012. godini.

Odnosi između Njemačke i Grčke se pogoršavaju od kad grčke vlasti pokušavaju da obnove pregovore o finansijskim uslovima, pa se Njemačka plaši da će Grčka odbaciti ranije dogovorene finansijske obaveze.

Grčki premijer Aleksis Cipras je optužio Njemačku da koristi pravne trikove kako bi izbjegla plaćanje ratne odštete za Drugi svjetski rat.

Grčka je prošle godine najavila da će tenderi za nabavku i remont naoružanja biti transparentniji.

Potparol "Erbas helikoptera" odbio je da komentariše istragu, dok portparol "Rajnmetala" tvrdi da u kompaniju nije stiglo nikakvo obavještenje o tome. "Ranjmetal" je u decembru platio 27 milona evra na ime kazni u okviru istrage u Njemačkoj, kad je bio osumljičen za podmićivanje u vezi sa grčkim oružjem.

U "Atlas elektroniku" niko nije bio dostupan za komentar. STN je 2003. godine kupio "Rajmetal" i podijelio je u dvije kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije