Svijet

Grčka vlade i Trojke započeli tehničke pregovore

Grčka vlade i Trojke započeli tehničke pregovore
Grčka vlade i Trojke započeli tehničke pregovore

Atina - U Atini su na tehničkom nivou započeli pregovori grčke vlade i "Trojke" koju začinjavaju EU, Evropska banka (ECB) i Međunarodni monetrani fond (MMF) u cilju postizanja konačnog rješenja grčke dužničke krize.

Delegacija "Trojke"  koju sačinjava 12 osoba u Grčku je doputovala jučer. Delegacija je svoj posao započela u Državnom uredu za računovodstvo, a tokom pregovora sa grčkom vladom razmatrat će pitanja uslova za penzionisanje, status poslova i cijene proizvoda.

Rezultate pregovora delegacija "Trojke" će kroz izvještaj predočiti kreditorima.

Grčki ministar finansija Efklidis Cakalatos komentirajući pregovore je kazao kako će se grčka vlada pridržavati sporazuma koji je postigla sa eurogrupom.

Grčka je sa eurogrupom postigla sporazum oko trogidišnjeg plana oporavka grčke ekonomije. Kako bi Grčka dobila novih 86 milijardi pomoći potrebno je da postigne privremeni sporazum sa delegacijom "Trojke" te da do 20. augusta, kada ističe krajnji rok, Evropskoj centralnoj banci vrati 3,2 milijarde eura.

Kako bi postigla sporazum do ranije predviđenog datuma grčka vlada ispred sebe ima brojne prepreke.

Potrebno je da do 20. augusta Grčka postigne sporazum sa "Trojkom" kako bi se dogovorili detalji oko paketa pomoći od 12 milijardi koji Grčka treba primiti pošto je prihvatila preduslove kreditora.

Preduslovi kreditora odnose se na oporezivanje nepokretne imovine, oporezivanje kirija, zaplijenjenu imovinu kreditno zaduženih koji nisu mogli plaćati rate i neke druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije