Svijet

Gruško: Jugoslavija, Irak, Libija-nikakvi rezultati NATO akcija

Gruško: Jugoslavija, Irak, Libija-nikakvi rezultati NATO akcija
Foto: Arhiva | Gruško: Jugoslavija, Irak, Libija-nikakvi rezultati NATO akcija

MOSKVA - NATO akcije nakon Hladnog rata nisu dale nikakve rezultate o bezbjednosti, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Sjevernoatlantskoj alijansi Aleksandar Gruško.

On je naveo da NATO akcije, uključujući i bombardovanje Jugoslavije, nisu dala nikakve rezultate kada je riječ o osiguravanju bezbednosti u Evropi.

Pored Jugoslavije, Gruško je spomenuo i invaziju na Irak, ali i bombardovanje Libije – operacije u kojima je učestvovala Alijansa.

„Sve je to dovelo do toga da se javnost u zapadnoj Evropi umorila od svih velikih operacija, dok NATO nije uspio da pokaže sposobnost da spriječi nove prijetnje poput migracije, terorizma i organizovanog kriminala“, ocijenio je on u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Stalni predstavnik Rusije pri Alijansi je podsjetio da je jedan od generalnih sekretara, koji je bio na čelu NATO-a u posljednjih dest godina direktno priznao – „da nije bilo ukrajinske krize, trebalo bi je izmisliti“.

Istovremeno, Gruško je rekao da antiruska retorika među predstavnicima zemalja-članica NATO-a slabi u posljednje vreme.

„Kada je riječ o trenutnoj situaciji, nema sumnje da će NATO nastaviti da sprovodi istu politiku. Međutim, kada je riječ o antiruskoj retorici, ona je sve slabija, a argumenata koji idu u prilog rusofobije sve je manje“, zaključio je on.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije