Svijet

Gruško: NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24

Gruško: NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24
Gruško: NATO zaštitio Ankaru u incidentu obaranja Su-24

BRISEL - NATO je pružio "političku zaštitu" zvaničnoj Ankari u incidentu obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca iznad tursko-sirijske granice i zato snosi dio odgovornosti za taj događaj, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Sjevernoatlantskoj alijansi Aleksandar Gruško.

"Razgovarao sam sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom o incidentu obaranja aviona Su-24. Obavijestio sam ga o ruskom stavu prema tom incidentu i naveo vojne i političke podatke koji dokazuju da se radi o namjernom napadu na ruski avion u sirijskom vazdušnom prostoru", rekao je Gruško, a prenijela agencija Tass.

"NATO je politički zaštitio Ankaru kao svoju članicu i zato Alijansa snosi dio odgovornosti za taj incident", rekao je Gruško i dodao: "Opet vidimo da politički elementi dobijaju prednost u odnosu na objektivnost, pa čak i zdravi razum."

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je nakon obaranja ruskog aviona 24. novembra izjavio da je Alijansa "solidarna sa Turskom" i da podržava "teritorijalni integritet saveznika Turske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije