Svijet

Guaido: Neće biti građanskog rata u Venecueli

Guaido: Neće biti građanskog rata u Venecueli
Foto: Tanjug/AP | Guaido: Neće biti građanskog rata u Venecueli

KARAKAS - U Venecueli neće biti građanskog rata, izjavio je opozicioni lider i samoproglašeni predsjednik Huan Guaido u intervjuu TASS-u.

"To je vrlo osjetljivo pitanje, koje se odnosi na vojnike i civile. Sadašnji režim nema političku budućnost, jer ne štiti nikoga i ne garantuje ništa, pa 90 odsto Venecuelaca želi odmah promjene u zemlji, to je ono što oni žele od vlade", izjavio je Guaido.

"Samo elita ne želi promjene, oni bi voljeli da Nikolas Maduro ostane na vlasti pod bilo kojim scenarijem. Želimo da pomognemo venecuelanskom narodu, da poboljša svoj životni standard i zaštiti svoja prava", tvrdi on.

Guaido je dao nejasan odgovor na pitanje da li planira da raspiše nove predsjedničke izbore 23. februara, rekavši da bi u skladu sa ustavom zemlje, privremeni predsjednik trebalo da raspiše izbore u roku od 30 dana.

"Nesumnjivo, moja ovlašćenja su sasvim jasna: to je da se osiguraju istinski slobodni izbori, a da bi se to postiglo, potreban nam je prelazni period tokom kojeg ćemo ispuniti sve formalnosti da bismo održali istinski slobodne izbore", objasnio je Guaido.

"Mi ćemo imati jednog opozicionog kandidata i moja uloga je da učinim da izbori budu mogući", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije