Svijet

Guzenbauer savjetuje Kurca

Guzenbauer savjetuje Kurca
Guzenbauer savjetuje Kurca

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc najavio je tim iskusnih i poznatih savjetnika među kojima je i aktuelni savjetnik srpske vlade i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Guzenbauer.

Guzenbauer Kurca savjetuje od izbijanja krize na Krimu u vezi Ukrajine i Rusije.

Portparol ministra Gerald Flajšman je objasnio da već postoje "neformalni" kontakti sa ekspertima iz više oblasti, koje treba da se "institucionalizuju".

Pored Guzenbauera u timu, kako piše bečki dnevnik "Kurir", biće nekadašnji generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je ujedno sa Martijem Ahtisarijem vodio pregovore o Kosovu i Metohiji pod pokroviteljstvom UN, Alber Roan.

U timu će biti direktor jeverjskog muzeja grada Beča Danijel Spera, bivša evropska komesarka Benita Ferero-Valdner, nekadašnji evropski komesar Franc Fišler, predsednik Udruženja industrijalaca Georg Kapš.

Prema Flajšmanu postojaće još mnogo drugih savjetnika, koji će u zavisnosti od teme biti dodati timu eksperata, a svi će raditi bez nadoknade.

Uspostavljanje tima savetnika je jedan od tri koraka modernizacije Ministarstva.

Pored toga biće uspostavljen i "tink tank" (Think Thank) pod rukovodstvom diplomate Aleksandra Šalenberga, a planirano je i otvaranje Ministarstva za debate i manifestacije koje bi podržale rad Kurca.

Težište rada Ministarstva, na šta ukazuje i dovođenje u tim savetnika Guzenbauera i Roana, je Balkan.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije