Svijet

Hajfec: Hamas manipuliše svjetskom javnošću

Hajfec: Hamas manipuliše svjetskom javnošću
Hajfec: Hamas manipuliše svjetskom javnošću

BEČ - Ambasador Izraela u Austriji Zvi Hajfec ocijenio je da Hamas manipuliše svjetskom javnošću, da odlično zna šta radi i da zloupotrebljava sopstveno stanovništvo.

On je ukazao da Hamas odbija primirje i zloupotrebljava na ciničan način sopstveno stanovništvo, time što napada iz naseljenih mjesta i tamošnje civile dovodi u opasnost, što je, kako je naglasio, jasno kršenje Ženevske konvencije.

"Oni odlično znaju šta rade", naveo je Hajfec dodajući da Hamas želi da prikaže civilne žrtve.

Kada međunarodni, ali i austrijski mediji govore o "spirali nasilja" ili pozivaju obe strane na odustajanje od nasilja, onda je to frustrirajuće, kazao je on u razgovoru s novinarima u Beču.

"Mi štitimo naše stanovništvo raketama, a oni štite svoje rakete stanovništvom", konstatovao je on.

Hajfec je kazao da je očekivao dublju analizu u vezi pitanja ko treba da se osudi, a ko da se podrži, ponovivši da je aktuelna intervencija Izraela nametnuta zbog stalnog granatiranja iz pojasa Gaze.

Izraelski ambasador je istakao da su motivi Hamasa za eskalaciju konflikta jasni, ukazujući da su izgubili finansijsku podršku tradicionalno prijateljskih država kao što su Egipat ili Sirija.

"U posljednje vrijeme gotovo da ne mogu da isplaćuju plate i gube sve više kontrolu. Novac koji su dobijali posljednjih godina korišćen je za izgradnju tunela, kupovinu naoružanja i otišao je u džepove vođa", kazao je on ukazujući da je tako šef Hamas-a Kaled Mešal lično umiješan u kupovinu nekretnina u Kataru.

Putem napada na Izrael Hamas, prema njegovim riječima, pokušava ponovo da generiše solidarnost za sebe.

Cilj Izraela je, kako je rekao, da uništi i pronađe brojne tunele koji idu iz Gaze u gusto naseljene izraelske teritorije, dodajući da ti tuneli isključivo služe za ubijanje Izraelaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije