Svijet

Hakeri otkrili povjerljivu dokumentaciju

Hakeri otkrili povjerljivu dokumentaciju
Hakeri otkrili povjerljivu dokumentaciju

KIJEV - SAD će dati ukrajinskoj armiji tri kontra-baterijska radara u vrijednosti od 400 hiljada dolara, ali to je sitnica u odnosu na ono što Amerikanci već šalju ili će tek poslati Ukrajincima - tvrde hakeri grupe "Kiberberkut".

Oni navode da posjeduju tajna dokumenta Stejt departmenta koja su sačuvana na mobilnom uređaju,  koji je pripadao činovniku iz okruženja potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena. 

Prema riječima članova ove "internet–zajednice", tajna dokumenta  daju realnu predstavu o  obimu američkog finansiranja ukrajinske armije, a  dobijena su  za vrijeme posjete Bajdena Kijevu 20. i 21. novembra.

Iz dokumenata se saznaje da stotine hiljada dolara stižu na personalne račune vojnika i da ih određeni oficiri  koriste  za lične potrebe.

U posebnom dokumentu, na kojem je  potpis američkog predsjednika Baraka Obame i državnog sekretara DŽona Kerija, stoji da SAD planiraju da predaju ukrajinskoj armiji kontra-baterijske radare, ali i drigo naoružanje. 

Ukrajinski odbrambeni resor zatražio je od SAD 30,7 miliona dolara za  vojno-tehničku pomoć. 

Od tog novca, trebala bi biti kupljena sredstva veze, između ostalog rančeve radiostanice, sistemi navigacije, sistemi za osmatranje za brodove obalske straže...

Predviđeni su roboti za razminiranja, uniforme i lična oprema, pribori za noćno osmatranje, toplovizori i kompjutersku oprema za Nacionalni vojni univerzitet Ukrajine -  stoji na sajtu "Kiberberkuta".

SAD su izdvojile milion dolara na izgradnju lingvističke laboratorije i zakup udžbenika na engleskom jeziku za ukrajinske vojnike. 

Evo kako izgleda "plan" ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka za rješenje konflikta na istoku Ukrajine: 

Četiri stotine snajperskih pušaka, 2.000 jedinica automatskih pušaka, 720 ručnih bombi, skoro 200 minobacača i više od 70.000 tona mUnicije za njih. Zatim "stingeri", pa 420 protivtenkovskih raketa itd.

Tako Porošenko želi da "smiri" stanje na istoku Ukrajine - stoji na sajtu "Kiberbekuta", čije dokumente prenose ruski mediji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije