Svijet

Hakeri upali u kompjutere izraelske vojske

Hakeri upali u kompjutere izraelske vojske
Hakeri upali u kompjutere izraelske vojske

SAN FRANCISKO - Hakeri su uspjeli da se probiju u kompjutersku mrežu povezanu sa izraelskom vojskom koristeći agresivni softver i obmanjujuće poruke elektronske pošte, saopštili su kompjuterski stručnjaci.

Vejlon Grandž, stručnjak bezbjednosne kompanije "Blu kout sistems", koja je otkrila ove aktivnosti, rekao je da veći dio zlonamjernog softvera ubačen u mrežu uz pomoć trojanca "poizon ajvi".

Hakeri su vjerovatno bili ograničeni budžetom, pa su manje pažnje posvetili softverskom kodu, a više angažmanu na takozvanom socijalnom inženjeringu, da bi prevarili ljude, rekao je Grandž.

Hakeri su slali elektrnsku poštu na različite vojne adrese i, navodno, prenosili novosti u vezi sa vojskom. U nekim slučajevima pošta bi sadržavala video snimak pod nazivom "Djevojke Izraelskih odbrambenih snaga".

Ova elektronska pošta u sebi je nosila i skrivena "vrata" koja su omogućavala hakerima da u određeni kompjuter ubace zlonamjerni softver.

Taj softver u stanju je da izbjegne većinu zaštitnih antivirusnih programa. "Blu kout" ga je otkrio preko signala koje je softver slao hakerima da bi potvrdio da je ubačen u kompjutere.

Grandž nije mogao da kaže da li su u ovoj hakerskoj akciji ukradeni bilo kakvi važni povjerljivi podaci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije