Svijet

Hakerski napadi u SAD

Hakerski napadi u SAD
Hakerski napadi u SAD

NJUJORK - Posle dva uzastopna napada koji su blokirali više velikih sajtova i onemogućili korisnicima na istočnoj obali SAD pristup "Tviteru", "Spotifaju", "Netfliksu", "Amazonu" i "Reditu", mediji postavljaju pitanje da li je to osveta pristalica Asanža ili uvod u hakerske napade na dan izbora.

U Vikiliksu vjeruju da su to učinili upravo ljudi koji podržavaju njihovog osnivača Džulijana Asanža zbog čega su uputili apel da to više ne čine uz tvrdnju da je Asanž živ i da Vikiliks i dalje objavljuje dokumenta, prenio je RTS pisanje britanskog lista "Gardijan".

Iz Vikiliksa su prethodno optužili državnog sekretara Džona Kerija da je u ime SAD tražio od Ekvadora da onemogući internet vezu Asanžu u ambasadi u Londonu.

Uzrok pada sajtova je bio DDOS napad na internet firmu "Din" koja je morala da blokira pristup mnogim popularnim internet lokacijama.

"Din" je prijavio da su sajtovi oboreni u petak oko sedam ujutru a problem je "riješen" poslije dva i po sata.

Sekretar za štampu Bijele kuće Džoš Ernest izjavio je da Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost "prati situaciju", ali da "u ovom trenutku nema nikakve informacije o tome ko može biti odgovoran za ove zlonamjerne aktivnosti."

Amazon, čiji je veb servis AVS domaćin mnogih popularnih destinacija na vebu, uključujući Netfliks, takođe je prijavio problem u korisničkim servisima na istočnoj obali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije