Svijet

Hamond: Rusija ne može da se bori protiv IS i podržava Asada

Hamond: Rusija ne može da se bori protiv IS i podržava Asada
Hamond: Rusija ne može da se bori protiv IS i podržava Asada

LONDON - Rusija ne može da se bori protiv Islamske države (IS) u Siriji i istovremeno podržavati predsjednika Bašara al-Asada, rekao je danas šef britanske diplomatije Filip Hamond.

"Podrška Rusije Asadu gurnuće opoziciju u Siriji u ruke Islamske države i ojačati zlo koje (predsjednik Rusije Vladimir) Putin, kako kaže, želi da porazi", rekao je Hamond na konferenciji Konzervativne stranke u Mančesteru, prenosi Rojters.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da odluka Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji, kao podršku predsjedniku Asadu, predstavlja "strašnu grešku" i ocijenio da će taj potez učiniti region još nestabilnijim.

Rusija je ove nedjelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji.

"Većina ruskih vazdušnih udara, koliko sam dosad mogao da vidim, izvršena je u dijelovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, već drugih protivnika Asadovog režima", istakao je Kameron, koji je juče sirijskog predsjednika nazvao kasapinom.

Rusija od srijede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci IS, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije