Svijet

Haos i nasilje u Fergusonu, uhapšeno 29 osoba

Haos i nasilje u Fergusonu, uhapšeno 29 osoba
Haos i nasilje u Fergusonu, uhapšeno 29 osoba

FERGUSON - U nasilju koje je zahvatilo Ferguson nakon odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona za smrt nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna, zapaljeno je nekoliko zgrada i automobila, a policija je privela 29 osoba.

Poslije objavljivanja da Vilson neće biti optužen demonstranti u Fergusonu su izašli na ulice, gdje su razbijali policijska vozila, zapalili desetak radnji, a komandant policije okruga Sent Luis Džon Belmar tvrdi da je "lično čuo najmanje 150 pucnja" tokom noći.

Policija, kako kaže, nije ispalila nijedan hitac, prenosi CNN (Si-En-En).

Prema njegovim riječima, noćašnji protesti bili su "vjerovatno mnogo gori" od onih koji su usljedili nakon ubistva Brauna 9. avgusta, a policija je tokom noći privela 29 osoba.

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je na mir i razumjevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

"Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote", izjavio je Obama.

On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnevni", ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni.

Podsjetimo, nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna ubio je, u 9. avgusta u Fergusonu, policajac Daren Vilson ispalivši u njega više hitaca što je podstaklo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojem su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

Dok su svjedoci ubistva isticali kako je Braun imao ruke podignute u vis, očigledno u znak predaje, dotle su u policiji Misurija tvrdili da je prije kobnog pucnja došlo do borbe između tinejdžera i policajca.

Protesti i hapšenja širom SAD

Osim u Fergusonu, hiljade Amerikanaca protestovalo je širom zemlje zbog odluke porote.

Oko hiljadu demonstranata izašlo je na Tajms skver u Njujorku i prošetalo gradom. Policajci su kontrolisali kretanje demonstranata, a policijski helikopter je nadletao njujorški trg

Na Junion skveru, takođe, se okupila grupa demonstranata uz poruke "Zatvor za policajca ubicu" i "Važni su i životi crnaca".

U Vašingtonu se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred Bijele kuće i uzvikivalo "Ruke uvis ne pucajte!" - parolu s ranijih demonstracija u Fergusonu.

Demonstracije su održane i u Bostonu, Los Anđelesu, Filadelfiji, Denveru, Sijetlu, Čikagu i Solt Lejk Sitiju, ali su uglavnom protekle bez većih okršaja s policijom.

U Ouklendu (Kalifornija) je oko 2.000 ljudi blokiralo autoput prema američkoj televiziji CBS, poslije čega su usljedila hapšenja.

Vlasnici prodavnica u tom gradu postavili su na izloge svojih radnji natpise "Podržavamo Majkla Brauna".

 U protestima uhapšena 61 osoba

Policija je uhapsila 61 osobu tokom nereda u predgrađu Sent Luisa, u američkoj državi Mizuri, nakon odluke velike porote da ne podiže optužnicu protiv policajca bijelca za ubistvo nenaoružanog tamnoputog tinejdžera, saopštila je danas policija.

Policija je uhapsila pojedince po optužbama od nezakonitog okupljanja do paljenja i pljački tokom noći, kada je bijesna gomila palila zgrade i automobile i pljačkala firme.

Policija je odgovorila suzavcem.

Policajac bijelac Daren Vilson ubio je nenaoružanog crnačkog tinejdžera Majkla Brauna 9. avgusta u Fergusonu, što je izazvalo talas demonstrancija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije