Svijet

Haos na granici Meksika i SAD: Djeca plaču zatvorena u kavezima

Haos na granici Meksika i SAD: Djeca plaču zatvorena u kavezima
Foto: N.N. | Haos na granici meksika i SAD: Djeca plaču zatvorena u kavezima

VAŠINGTON - Američki portal "Propublika" objavio je snimke koji su se munjevitom brzinom proširili internetom.

Naime, već danima Ameriku potresaju informacije o prisilnom razdvajanju djece ilegalnih migranata od svojih roditelja. Nedavno su se pojavili i snimci djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Teksasu, a Propublika je objavila audio snimke djece starosti od četiri do deset godina koja plaču i pozivaju svoje roditelje i rodbinu.

Podsjetimo, zbog politike "nulte tolerancije", kako bi se spriječile ilegalne imigracije, u proteklih šest nedjelja 2.000 djece razdvojeno je od svojih roditelja.

Zbog toga su se protiv takve politike administracije američkog predsjednika Donalda Trampa pobunile njegova supruga Melanija, ali i Laura Buš, supruga bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša.

Na snimcima koje je objavila "Propublika" čuje se plač djece zatvorene u žičanim kavezima u jednom od kampova na američko-meksičkoj granici u kojem pogranična policija drži djecu razdvojenu od roditelja - ilegalnih migranata.

Na snimcima se čuje dječji plač, ali i graničar koji, komentarišući plač djece odvojene od roditelja, govori: "Imamo pravi orkestar ovdje. Nedostaje još samo dirigent".

Istovremeno su objavljeni i video-snimci djece zatvorene u žičanim kavezima u velikom pograničnom centru u teksaškom mjestu Mekalen. Snimci uplakane djece i djece zarobljene u žičanim kavezima munjevito su obišli društvene mreže i izazvali burne reakcije svih onih koji smatraju da se radi o, najblaže rečeno, nehumanoj praksi.

Američka ministarka za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen rekla je da nije čula audio-snimak, ali da je vlada smjestila djecu u centre i da se sa njima humano postupa.

“Vlada ima visoke standarde za pritvorske centre i djeca su dobro zbrinuta”, rekla je ona i dodala da Kongres treba da popuni rupe u zakonu kako bi porodice mogle da ostanu zajedno.

 

"Šta će biti sa našom djecom?"

Juče je na granici oko 80 ljudi priznalo da su krivi po optužbi za ilegalnu migraciju, a neki su sudijama postavili pitanja kao što su: "Šta će biti s mojom ćerkom?" i "Šta će se desiti sa mojim sinom?"

Advokati su na saslušanju rekli da su imigranti poveli 20-ak dječaka i djevojčica sa sobom u SAD, a sudija je odgovorio da ne zna šta se desilo sa njihovom djecom.

Najmanje 2.000 djece migranata otrgnuto je od svojih porodica, od kada su, početkom aprila, Amerikanci počeli da primjenjuju novi, kontroverzan način borbe protiv ilegalne imigracije.

To je pokrenulo kritike na račun administracije predsjednika Donalda Trampa i njegove politike "nulte tolerancije" prema svima koji ilegalno uđu u SAD.

(Index.hr , Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije