Svijet

Hapse bivšeg upravnika ozloglašenog zatvora

Hapse bivšeg upravnika ozloglašenog zatvora
Hapse bivšeg upravnika ozloglašenog zatvora

BUKUREŠT - Sud u Rumuniji izdao je danas nalog za hapšenje bivšeg upravnika ozloglašenog zatvora, pošto se nije pojavio na suđenju za zločine protiv čovječnosti.

Aleksandru Visinesku (89), optužen je da je sprovodio "režim istrebljijenja" u zatvoru Ramniku Sarat, u periodu dok je bio upravnik, od 1956. do 1963. godine.

Suđenje Visineskuu počelo je prošlog mjeseca, što je prvi pokušaj, od pada komunizma u Rumuniji, prije gotovo četvrt vijeka, privođenja pravdi nekog od rukovodilaca zatvorskog sistema u kome je od 1947. do 1989. bilo utamničeno blizu 600.000 disidenata.

U pismu sudu u Bukureštu, Visinesku je naveo da je odsutan iz zdravstvenih razloga i zatražio odlaganje suđenja.

Sudija Karmen Gaina odbacila je njegov zahtjev, uz ocijenu da je "bez osnova".

"Gospodin Visinesku pokušava da izbjegne pravdu", rekao je Anderej Muraru, istoričar i bivši šef rumunskog insitituta koji se bavi zločinima iz komunističke ere.

Tužilaštvo tvrdi da je Visinesku sprovodio "režim istrebljijenja", lošim postupanjem prema zatvorenicima, "kako bi ih uništio fizički, uskraćujući im medicinsku pomoć, hranu i grejanje i sprovodeći zlostavljanje".

Najmanje 14 ljudi je umrlo dok je on bio na mjestu upravnika zatvora.

Visinesku, koji se suočava sa doživotnim zatvorom ukoliko bude osuđen, odbacuje optužbe, tvrdeći da je samo slijedio naređenja.

Jedini preživjeli zatvorenik Valentin Kristea opisao je kako je zatočenima u zatvoru Ramniku Sarat bilo zabranjeno da govore, zbog čega je taj objekat dobio sumorni nadimak "zatvor tišine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije