Svijet

Hapšenje turskih državljana u Atini uoči posjete Erdoana

Hapšenje turskih državljana u Atini uoči posjete Erdoana
Foto: Ilustracija | Hapšenje turskih državljana u Atini uoči posjete Erdoana

ATINA - Grčka policija je danas u racijama u Atini pronašla opremu za izradu bombi i detonatore, te ispituje devetero ljudi o navodnoj povezanosti sa zabranjenom militantnom grupom u Turskoj uoči očekivane posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana sljedeće nedjelje.

Osam muškaraca i žena, za koje se vjeruje da su turski državljani, pritvoreno je nakon jutarnjih racija na tri različite adrese u centralnoj Atini.

Policija je ranije otkrila "Reutersu" da se pojedinci ispituju zbog navodne povezanosti s lijevom militantnom grupom DHKP/C, ilegalnom organizacijom odgovornom za niz ubistava i samoubilačkih napada u Turskoj od 1990.

Evropska unija, Turska i Sjedinjene Države proglasile su tu grupu terorističkom.

Policija je pronašla materijal koji se može kupiti legalno i koji se potencijalno može koristiti za izradu eksploziva, saopštile su snage bezbjednosti. Pronašli su i digitalni materijal i putne dokumente. 

Vjeruje se da će Erdoan posjetiti Grčku u decembru, iako to još nije zvanično potvrđeno. Biće to prva posjeta turskog predsjednika toj državi u više od 50 godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije