Svijet

Hatoveli: Čitava ova zemlja je naša

Hatoveli: Čitava ova zemlja je naša
Hatoveli: Čitava ova zemlja je naša

TEL AVIV - Novi zamjenik ministra spoljnih poslova Izraela Cipi Hatoveli poručila je međunarodnoj zajednici da jevrejska država ne duguje izvinjenja za svoju politiku u Svetoj zemlji i citirala vjerske tekstove da podupre svoje uvjerenje kako ta zemlja pripada jevrejskom narodu.

Tridesetšestogodišnja Hatovelijeva, orotodoksna Jevrejka, je iz nove generacije tvrdolinijaša u konzervativnoj partiji Likud premijera Benjamina Netanijahua, koja podržava širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i protivi se predavanju osvojenih teritorija Palestincima, navodi Asošijeted pres.

Njen govor ilustruje uticaj tvrdolinijaša u novoj Netanijahuovoj vladi i izazove s kojima će se suočiti dok pokušava da ubijedi svijet da ozbiljno misli da sklopi mir sa Palestincima. Netanijahu je za sebe zadržao Ministarstvo spoljnih poslova, a Hatovelijeva smatra da ona ima sva ovlaštenja.

"Potrebno je da se vratimo osnovnoj istini o našim pravima na ovu zemlju. Ova zemlja je naša. Čitava je naša. Nismo došli da se izvinjavamo za to", rekla je Hatovelijeva sinoć u inauguralnom obraćanju izraelskim diplomatama, ocijenivši da je Izrael isuviše nastojao da udovolji svijetu i da mora da se založi za sebe.

Ona je podsjetila na biblijska tumačenja u kojima je bog obećao zemlju Izrael Jevrejima.

Govoreći kasnije na engleskom jeziku, nagovijestila je da će pokušati da izdejstvuje globalno priznanje za jevrejska naselja na Zapadnoj obali, koje međunarodna zajednica smatra nelegalnim i preprekom miru.

"Mi očekujemo da kao stvar principa međunarodna zajednica prizna pravo Izraela da gradi domove za Jevreje u njihovoj domovini, svugdje", istakla je ona.

Hatovelijeva će, kako se očekuje, voditi računa o svakodnevnom radu ministarstva, ali će Netanijahu biti zadužen za spoljnu politiku.

Uoči nedavnih opštih izbora, Netanijahu je razljutio zapadne saveznike kada je rekao da neće dozvoliti osnivanje države Palestine ako četvrti put postane premijer. Međutim, u srijedu je rekao šefici diplomatije EU Federiki Mogerini, tokom njene posjete Izraelu, da je i dalje posvećen rješenju o dvije države.

Netanijahuov portparol Mark Regev je odbio da komentariše govor Cipi Hatoveli, ali je rekao da Netanijahuova izjava od srijede odražava njegovu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije