Svijet

Hilari Klinton oštro protiv bojkota Izraela

Hilari Klinton oštro protiv bojkota Izraela
Hilari Klinton oštro protiv bojkota Izraela

TEL AVIV - Predsjednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton izrazila je danas u pismu američkim jevrejskim organizacijama oštro protivljenje pokretu koji promoviše bojkot Izraela zbog politike te zemlje na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Kao što znate, Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije BDS teži da kazni Izrael i diktira kako bi Izraelci i Palestinci trebalo da riješe ključna pitanja svog sukoba. To nije put ka miru", napisala je Klintonova, prenosi Asošijeted pres.

Ona smatra da bi protivljenje BDS trebalo da bude prioritet i da postoji potreba da se "uzvrati na dalja nastojanja izolacije i delegitimizacije Izraela".

Pokret BDS je ojačao na koledžima u SAD i Evropi, a izraelska vlada i mnogi jevrejski lideri smatraju da je antisemitski i da se njime pokušava diskreditacija Izraela. BDS ističe da je zasnovan na kampanji protiv aparthejda u Južnoj Africi i da je usmjeren na izraelsku politiku, a ne Jevreje, nakon dvije decenije neuspjelih mirovnih pregovora i širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Klintonova je navela da je zabrinuta zbog pokušaja upoređivanja Izraela s južnoafrčkim aparthejdom.

"Izrael je vitalna demokratija u regionu u kojem dominira autokratija i suočava se sa egzistencijalnim prijetnjima svom opstanku", napisala je ona u pismu upućenom predsjednicima učesnicima Konferencije predsjednika glavnih američko-jevrejskih organizacija i Haimu Sabanu, medijskom mogulu rodom iz Izraela, koji je njen glavni donator.

Pismo je poslato u vrijeme kada SAD sa saveznicima pregovara nuklearnom sporazumu s Iranom, na koji američki jevrejski lideri gledaju sa zabrinutošću i kada Obamina administracija teži da popravi odnose s Izraelom.

Izraelski mediji prenose da je Hilari Klinton alarmirana pokretom bojkota protiv Izraela. Takođe, podsjećaju da je ona, kao državni sekretar SAD, posredovala 2010. godine mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca bez uspjeha.

Hilari je u pismu ponovila podršku rješenju tog pitanja, istakavši da se "to može postići samo kroz direktne pregovore Izraela i Palestinaca i da se ne može nametnuti spolja ili unilateralnim akcijama".

List "Politiko" objavio je nedavno da Klintonova pokušava da ubijedi jevrejske donatore u privatnim razgovorima da će ona biti bolji prijatelj Izraela od sadašnjeg predsjendika SAD Baraka Obame.

"Diplomatija je sva u ličnim odnosima i ja imam svoje odnose", rekla je navodno Klintonova aludirajući na odnose sa dva Obamina velika kritičara u Izraelu, premijerom Benjaminom Netanijahuom i bivšim izraelskim ambasadorom u Vašingtonu Mihaelom Orenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije