Svijet

Hiljade Britanaca odalo počast Ričardu III

Hiljade Britanaca odalo počast Ričardu III
Hiljade Britanaca odalo počast Ričardu III

LESTER - Ričardu III, posljednjem kralju Plantadženetu, ubijenom u ratu prije pet vijekova, nekoliko hiljada Britanaca odalo je počast u katedrali u Lesteru, a u četvrtak će biti sahranjen.

Hiljade ljudi su već u prvim satima jutra u ponedjeljak požurili u katedralu u Lesteru kako bi se na nekoliko trenutaka približili posmrtnim ostacima Ričarda III, čiji je skelet slučajno pronađen 2012, u toku izgradnje opštinskog parkinga u gradu.

Omalovažavan nakon smrti ovaj monarh, posljednji iz kraljevske kuće Jork, od nedjelje doživljava javnu rehabilitaciju.

U nedjelju je procesiju od Lestera do Bosvorta, gdje je izgubio život, pratilo oko 35.000 ljudi, koji su obukli kostime iz tog doba i u rukama držali borbeno oružje.

Iako je vladao samo dvije godine (1483-1485), Ričard III je upisan u anale kao krvavi tiranin. Ovakvu reputaciju je orkestrirala dinastija Tudor koja ga je naslijedila. Vilijam Šekspir ga je učinio besmrtnim dramskim komadom "Ričard III".

U četvrtak će posmrtni ostaci Ričarda III biti sahranjeni u prisustvu poglavara Anglikanske crkve kanterberijskog nadbiskupa Džastina Velbija i grofice od Veseksa Sofije, pastorke Elizabete II, kao i princa Ričarda, vojvode od Gločestera, predsjednika udruženja "Ričard III" i kraljevog potomka.

Radoznali će moći vidjeti grob od subote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije