Svijet

Hiljade pasoša bez otisaka prstiju

Hiljade pasoša bez otisaka prstiju
Hiljade pasoša bez otisaka prstiju

Da se ozbiljni propusti mogu desiti i u izuzetno organizovanoj zemlji poput Danske, svjedoči i primjer pasoša koji su izdati, a koji ne sadrže otiske prstiju vlasnika.

Naime, upravo zbog ovog problema danske vlasti će povući hiljade pasoša, kako njihovi građani ne bi imali problema u inostranstvu.

Tačnije, riječ je o 11.000 pasoša koji su izdati bez otisaka prstiju, koji su obavezni u biometrijskom pasošu.

Upravo zbog ove greške danski državljani mogu biti suočeni s brojnim poteškoćama, pa čak vjerovatno ne bi mogli proći pasošku kontrolu u inostranstvu. 

Inače, biometrijski pasoši koji sadrže digitalne fotografije, otiske prstiju i potpis izdaju se u Danskoj već nekoliko godina. Inače, biometrijski pasoš predstavlja bezbjednost, jer ga je teško falsifikovati ili zloupotrijebiti.

Inače, pasoši bez otisaka prstiju izdati su u više danskih opština. Primjera radi, u opštini Greve, jednoj od 44 opštine u kojima je došlo do ove greške, izdato je 750 ovakvih pasoša i sada svim tim ljudima moraju izdati nove.

Grešku pri štampanju pasoša napravila je privatna kompanija "Scantech", koja u pasoše nije uključila otiske prstiju. Naime, riječ je o kompjuterskom programu koji nije uspio da odštampa otiske prstiju. Iz ove kompanije su poručili da će oni snositi troškove izrade novih pasoša.

Svi državljani Danske koji su nedavno izvadili nove pasoše moraju provjeriti da li i kod njih slučajno nije došlo do iste greške. Naravno, uglavnom su upozoreni državljani čije opštine koriste usluge "Scantecha". Inače, sporne opštine su produžile svoj rad kako bi se izborile s novim zahtjevima za pasoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije