Svijet

Hitan sastanak SB UN zbog Sjeverne Koreje

Hitan sastanak SB UN zbog Sjeverne Koreje
Hitan sastanak SB UN zbog Sjeverne Koreje

NJUJORK – Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija započeo je danas hitne konsultacije iza zatvorenih vrata, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, nakon novih proba balističkih raketa koje je izvela Sjeverna Koreja, saopštile su diplomate.

Sjeverna Koreja je pokušala da lansira dvije rakete srednjeg dometa, ali su pokušaji propali, navode južnokorejske vlasti.

Petnaestog aprila, na rođendan osnivača režima Kim Il-Sunga, Sjeverna Koreja je već pretrpjela korak unazad testirajući raketu Musudan, projektil koji bi mogao pogoditi američke vojne baze na otoku Guam u Pacifiku. Pyongyang je zatim najavio 23. aprila lansiranje rakete iz podmornice.

Savjet bezbjednosti je reagovao jednoglasnim deklaracijom “oštro osuđujući” propalo ispaljivanje, što se smatra kršenjem rezolucija UN-a koje zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakvu balističku ili nuklearnu aktivnost.

Spekuliše se da bi Sjeverna Koreja mogla pokušati da izvede uskoro svoju petu nuklearnu probu. UN je u martu znatno povećao međunarodne sankcije nametnute Pjongjangu u toku posljednje sjevernokorejske nuklearne probe u januaru, naveo je Le Figaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije