Svijet

Hitler je bio ljubomoran na oca i sanjao da ga ponizi

Hitler je bio ljubomoran na oca i sanjao da ga ponizi
Hitler je bio ljubomoran na oca i sanjao da ga ponizi

Američki psiholog Henri Marej napravio je 1943. godine izvještaj o ličnosti Adolfa Hitlera koje je naručio OSS, preteča CIA-e.

Izvještaj je naručen kako bi se na temelju Hitlerove ličnopsti pokušalo predvidjeti i njegovo ponašanje koje je tada uveliko utiecalo na svjetski poredak. 

U njegovom izvještaju od 299 stranica pod nazivom “Analysis of the Personality of Adolf Hitler” Marej je iznio zanimljive zaključke o najvećem tiraninu prošlog vijeka.

Hitler je imao dijagnostifikovanu šizofreniju, a Marej je napisao da je njemački diktator paranoik koji je 'nesposoban održavati normalne međuljudske odnose'.

Takođe je patio od inferiornosti koji svoje korijene imaju u njegovom slabašnom i boležljivom fizičkom izgledu tokom djetinjstva.

Hitler je odbijao ići u školu jer se sramio naspram drugih učenika. Njegova majka dopustila mu je da odustane od školovanja.

"On nikada nije radio bilo kakav fizički posao, a austrijska vojska je odbila da ga regrutuje zbog nesposobnosti", navodi Marej.

 Hitler je svoje nesigurnosti 'liječio' tako što je zagovarao sirovu, fizičku snagu, dominaciju i osvajanje. U seksualnom životu bio je zreo mazohist koji je ponižavao i maltretirao svoje partnere. Kao dijete, Hitler je patio od Edipovog kompleksa koji je razvio nakon što je slučajno vidio seks svojih roditelja, naveo je Marej u izvještaju.

Hitler je slušao svog oca, ali ga je vidio kao neprijatelja koji vlada njihovom porodicom s tiranskom strogoćom i nepravdom. Kako se navodi u izvještaju Hitler je bio ljubomoran na snagu svog oca i sanjao je o tome da ga ponizi.

U 16 godina Hitler nije pokazivao nikakve znakove ambicije ili nadmetanja jer je njegov otac umro, a on do tog trenutka još nije pronašao novog neprijatelja.

Nekoliko starih Hitlerovih seksualnih partnerki podijelile su s Marejem činjenicu da Hitler nije mogao 'da upražnjava odnos na normalan način'.

"To je rezultat njegove pretjerane želje za nadmoći. Nemogućnost da dokaže mušku snagu pred ženom nagnala je Hitlera da to nadoknadi izlaganjem svoje nenadmašne snage pred cijelim svijetom", piše Marej.

U seksualnim odnosima Hitler je pokazivao mazohističko ponašanje. Govorilo se da je imao više partnerki, ali se na kraju vjenčao s Evom Braun, samo par sati prije nego što su oboje izvršili samoubistvo u njegovom berlinskom bunkeru.

Na vrhuncu svoje moći, Hitler je patio od čestih emocionalnih krahova zbog osjećanja krivice.

"Imao je noćne more zbog svoje savjesti i imao je duge periode vremena kada bi ga napustila energija, samopouzdanje i snaga volje", navodi Marej.

Prema Mareju, u praksi bi to izgledalo ovako: najprije bi imao 'poplavu' emocija te osjećaj bijesa nakon kojeg bi plakao i samosažaljevao se. Zatim bi uslijedio period inercije, iscrpljenosti, melanholije i neodlučnosti. Nakon bi bio utučen, satima, imao bi noćne more, a nakon toga su uslijedili sati oporavka. Na kraju bi Hitler bio uvjeren i odlučan u odlukama da izvrši napad s velikom silom i nemilosrdnošću.

Takvo njegovo ponašanje moglo je trajati u periodu od 24 sata pa sve do nekoliko sedmica, navodi se u izvještaju. Poznato je da je Hitler mnogo cijenio 'čistu, neiskvarenu njemačku krv', koju je povezivao s aristokratijom i ljepotom, kako navodi Marej, a on je to objasnio time što je Adolf, kada mu je bilo 12 godina, uhvaćen u seksualnom odnosu s malenom djevojčicom, a čini se kako je kasnije razvio strah od sifilisa i toga da bi njegova krv mogla biti zaražena nakon kontakta sa ženom.

Gotovo je sigurno da je njegov iracionalan strah bio djelimično povezan zbog njegovih asocijacija na seksualnost i izlučevine. On je smatrao da su seksualni odnosi nešto izuzetno prljavo.

Osim toga, Hitler nikada nije htio da prizna da je njegov otac rođen kao nepriznato dijete i da je imao dva propala braka, da su njegov djed i kum bili Jevreji i da je jedna od njegovih sestara bila udata za bogatog Jevreja.

"Jevreji su bili laka meta koju je mogao da optuži za gotovo sve, uključujući i za katastrofalne posljedice Versajskog ugovora, a bili su laka meta jer nisu uzvraćali napade, zaključio je Marej.

Hitler je htio da uništi Jevreje zbog njihovog bogatstva i moći, a povezivao ih je sa svim stvarima koje je mrzio: posao, materijalizam, demokratiju, kapitalizam i komunizam. 

Sudeći prema Marejevom izvještaju, Htiler je često dobijao komplimente zbog boje njegovih sivo-plavih očiju, iako su one često opisivane 'mrtvim i praznim'.

Visinom je bio blago ispod prosjeka, imao je zalizanu kosu, tanke usne i dobro oblikovane ruke. Marej je primijetio da je nemilosrdni nacistički vođa bio poznat po mlohavom rukovanju i vlažnim i ljepljivim dlanovima. 

Oni koji su ga upoznali, kažu i da je Hitler bio sramežljiv i ćudljiv kada bi upoznavao nove ljude, piše Business Insider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije