Svijet

Holandija: Rusi nisu oborili malezijski avion

Holandija: Rusi nisu oborili malezijski avion
Holandija: Rusi nisu oborili malezijski avion

AMSTERDAM - Holandski tužioci poriču izvještaje ukrajinskih medija koji su u utorak objavili da je Rusija odgovorna za obaranje aviona MH17 malezijske aviokompanije u junu prošle godine.

Ukrajinski mediji su u četvrtak tvrdili da su holandski istražni organi zaključili da je ruski protivavionski sistem „buk“ oborio malezijski „boing“, pri čemu je gotovo 300 ljudi poginulo.

„Mogu sa sigurnošću da tvrdim da nisu u pravu“, rekao je portparol holandskog Javnog tužilaštva Vim de Bruin za Raša tudej.

Avionska nesreća „boinga 777" malezijske aviokompanije, koji je letio na liniji Amsterdam — Kuala Lumpur, dogodila se 17. jula 2014. godine na istoku ukrajinske Donjecke oblasti, u rejonu sela Grabovo, nedaleko od grada Torez, u blizini granice sa Luganskom oblašću, u području oružanog sukoba na istoku zemlje.

U avionu se nalazilo 283 putnika i 15 članova posade i niko nije preživio. Ukrajinske vlasti su za nesreću okrivile samoproglašene republike na istoku Ukrajine, dok su one izjavile da ne raspolažu sredstvima koja bi mogla oboriti avion sa takve visine, javlja Sputnk.

Šta se desilo sa avionom

Zapad se drži verzije da je avion oboren projektilom klase „zemlja-vazduh", uz upotrebu protivavionskog raketnog sistema „buk-M", dobijenog od Rusije. Predstavnici američkih obavještajnih službi više puta su izjavljivali da je avion „greškom" oborila samoodbrana, koja ga je, navodno, zamijenila sa vojnim.

Pri tome, tvrde da ne posjeduju nikakvu informaciju o direktnoj umješanosti ruskih vlasti u ovu tragediju. Američke obavještajne službe svoje zaključke zasnivaju na fotografijama napravljenim na osnovu satelitskih snimaka, presretnutim podacima i informacijama, objhavljenim na različitim društvenim mrežama.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije objavljenim 18. jula, na dan katastrofe, 17. jula, ruska sredstva radio-kontrole zabilježila su rad ukrajinskog radara „kupola" baterije „buk-M1", stacionirane u blizini naselja Stila (30 km južno od Donjecka).

Tehničke karakteristike sistema „buk-M1" omogućavaju razmjenu informacija o vazdušnim ciljevima između baterija iste divizije — „na takakav način, lansiranje raketa moglo je biti izvedeno sa svih baterija, stacioniranih u mjestu Avdejevka (8 km sjeverno od Donjecka) ili u Gruzsko-Zorjanskom (25 km istočno od Donjecka)."

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba, general-lejtenant Andrej Kartapolov izneo je 21. jula podatke kontrole vezane za pad malezijskog aviona. On je izjavio da Ministarstvo odbrane poseduje satelitske snimke sa lokacijom sredstava protivvazdušne odbrane ukrajinske vojske, koji ukazuju da je na dan nesreće jedan od sistema "buk" bio izolovan na teritoriju koja se nalazi pod kontrolom samoodbrane.

Prema podacima ruskih oružanih snaga, na dan pada aviona, grupa PVO Ukrajine u Donjeckoj oblasti sastojala se od 3-4 protivavionske raketne divizije sistema „buk-M1", koje mogu da pogode metu na udaljenosti od 35 km i na visinama do 22 km. Kartapolov je takođe saopštio da je 17. jula, od 17.06 do 17.21 po moskovskom vremenu, iznad jugoistočnih regiona Ukrajine proleteo američki eksperimentalni aparat, spreman da detektuje i prati raketna lansiranja.

Vrijeme pada aviona i vrijeme kada je američki satelit osmatrao teritoriju Ukrajine se poklapaju, ukazao je Kartapolov, tako da Amerikanci mogu da predstave podatke posmatranja koje posjeduju. Kako je saopštio u Briselu stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU, Vladimir Čižov, Rusija je Evropskoj uniji predala sve podatke Ministarstva odbrane o katastrofi malezijskog „boinga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije