Svijet

Holandija od RT traži dokaze o oborenom avionu

Holandija od RT traži dokaze o oborenom avionu
Holandija od RT traži dokaze o oborenom avionu

MOSKVA - Savjet bezbjednosti Holandije obratio se televiziji "Raša trudej" sa molbom da dobije fragmente malezijskog "boinga" koji je pao prije godinu dana na istoku Ukrajine, a koji su bili prikazani u dokumentarnom filmu, prenio je danas Sputnjik.

"Sa velikim interesovanjem smo pogledali vaš dokumentarni film ''MH-17: Godina ćutanja''. ''Raša tudej'' pokazuje u njemu dio krova kabine pilota koji je pronađen oko Petropavlovke. Željeli bismo uzeti te elemente i prenijeti ih u Holandiju, kako bi ih Savjet bezbjednosti mogao iskoristiti za istragu i rekonstrukciju događaja“, napisala je predstavnica Savjeta bezbjednosti Holandije Sara Verna u pismu televiziji "Raša tudej". Avionska nesreća "boinga 777" malezijske avio-kompanije, koji je letio na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, dogodila se 17. jula 2014. godine na istoku ukrajinske Donjecke oblasti, u rejonu sela Grabovo, nedaleko od grada Torez, u blizini granice sa Luganskom oblašću, u području oružanog sukoba na istoku zemlje.

U avionu se nalazilo 283 putnika i 15 članova posade i niko nije preživio.

Ukrajinske vlasti su za nesreću okrivile samoproglašene republike na istoku Ukrajine, dok su one izjavile da ne raspolažu sredstvima koja bi mogla oboriti avion sa takve visine, naveo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije