Svijet

Holandski pilot se pridružio ISIL-u

Holandski pilot se pridružio ISIL-u
Holandski pilot se pridružio ISIL-u

Pilot (26) u holandskim Kraljevskim zračnim snagama nedavno je otišao za Siriju gdje se vrlo vjerojatno pridružio ISIL-u, objavilo je holandsko ministarstvo obrane, javlja CNN.

Holandski javni tužilac otvorio je kriminalnu istragu, a službenici u vojsci istražuju postoji li moguća šteta ili nekakav veći rizik za vojsku nakon ovog poteza pilota.

Neimenovani mladi pilot više nema pristupa vojnim informacijama. Holandski ministar obrane Jeanine Hennis Plasschaert rekao je kako se ne treba ni reći da je putovanje u inostranstvo i priključivanje ISIL-u neprihvatljivo, ali i kažnjivo.

- Svaki slučaj radikalizacije je jedan slučaj previše. Razočaravajuće je da bi se neko priključio zlu dok njegovi kolege riskiraju svoje živote za slobodu drugih - rekao je Plasschaert.

Holandija je dio koalicije protiv ISIL-a u Siriji i Iraku, a koju predvodi SAD. U  septembru 2014. godine vlada je izjavila kako će borbi protiv ISIL-a pridonijeti sa šest F-16 lovaca te 250 vojnika koji će, osim u borbi protiv ISIL-a, pomoći i u obuci iračkih i kurdskih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije