Svijet

Hosni Mubarak na slobodi

Hosni Mubarak na slobodi
Hosni Mubarak na slobodi

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak pušten je na slobodu nakon šest godina pritvora, izjavio je njegov advokat Farid el Deb.

Mubarak je napustio vojnu bolnicu u Kairu u kojoj je proveo većinu svoje šestogodišnje zatvorske kazne, izjavio je El Deb i dodao da je Mubarak sada na slobodi. 

Bivši predsjednik se uputio se ka svojoj kući u Heliopolisu, rekao je bezbjednosni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, jer nije ovlašten za davanje takvih izjava, prenosi AP. 

Mubarak je 2. marta, odlukom Apelacionog suda u Kairu, oslobođen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je dovela do njegovog svrgavanja sa vlasti 2011. godine. Egipatsko tužilaštvo potom se složilo da bivši egipatski predsjednik bude pušten na slobodu kad izađe iz bolnice. 

Bivši egipatski predsjednik je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosuđe zatražilo novo suđenje koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe. Sud je potvrdio tu odluku. 

To je posljednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega. 

Mubarak je na tom suđenju optužen da je umiješan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana. 

Bivši egipatski predsjednik, rođen 1928. godine, najveći dio vremena proveo je u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine. 

Mubarak je prvi predsjednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan "Arapsko proljeće". 

Bio je na vlasti bio više od 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije