Svijet

Husein: "Boko haram" koristi djecu kao žive bombe

Husein: "Boko haram" koristi djecu kao žive bombe
Husein: "Boko haram" koristi djecu kao žive bombe

ŽENEVA - Islamisti grupe "Boko haram" na sjeveru Nigerije koriste djecu kao žive bombe, a žene i djevojke žrtve su užasnog zlostavljanja, uključujući seksualno ropstvo, rekao je danas šef UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein.

Husein je rekao na specijalnoj sjednici Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi da je njegova kancelarija primila izvještaje o tome da pripadnici "Boko harama" koriste djecu kao prvu liniju odbrane, odnosno kao "topovsko meso".

On je rekao da su na poprištima sukoba pronađena tijela djece starosti od oko 12 godina.

"Ova grupa koristi djecu kao žive bombe. Poznat je slučaj 14-godišnje djevojčice koja je nosila bebu na leđima i koja je na pijaci aktivirala eksploziv", rekao je Husein.

On je dodao da je grupa "Boko haram" do sada otela veliki broj djece i odraslih.

"Žene i djeca drže se kao robovi i stalna su meta seksualnog nasilja, prisiljavaju ih da rade i tjeraju da promijene vjeru", rekao je Husein, pozivajući se na izjave očevidaca i preživjelih.

On je dodao da je poznato da su militanti "Boko harama" ubili svoje takozvane supruge, žene i djevojke koje su držali kao robove, kao i druge zarobljenike pred nadiranjem nigerijskih vojnika.

Husein je pozvao na blokiranje svih mogućih izvora finansiranja grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije