Svijet

I Njemačka šalje borbene avione u Siriju

I Njemačka šalje borbene avione u Siriju
I Njemačka šalje borbene avione u Siriju

BERLIN - Njemačka je pripremna poslati višenamjenske borbene avione Tornado kako bi se pridružili savezničkim snagama u borbi protiv Islamske države u Siriji, saznaje njemačka novinska agencija DPA iz vladinih izvora nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i ključnih ministara.

Njemačka kancelarka obećala je u srijedu u Parizu da će "brzo" djelovati kako bi odgovorila na zahtjev francuskog predsjednika Fransoa Olanda da "razmisli o dodatnim zadacima" koje bi Njemačka mogla preduzeti u borbi s terorizmom.


"Predsjednikov poziv da razmislimo o dodatnim zadacima koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagovati", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi pred novinarima.

"Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi s DAESH-om  (IS) u Siriji i u Iraku", rekao je nešto ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.

"Protiv 'Islamske države' je potrebno boriti se vojnim sredstvima", rekla je Merkel u srijedu uveče u Parizu uoči radne večere s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije