Svijet

I Srbin dio velike svjetske prevare, uhapšen zbog $50.000

I Srbin dio velike svjetske prevare, uhapšen zbog $50.000
Foto: Ilustracija | I Srbin dio velike svjetske prevare, uhapšen zbog $50.000

VAŠINGTON - Pripadnci SBPOK u okviru velike međunarodne policijske akcije "Shadow Web" na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, uhapsili su M.K. (33) iz Beograda.

MUP je saopštio da je M.K. uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

M.K. je, kako se sumnja u periodu od 2010. do 2017. godine, kao član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“ reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe, kao i obrazaca za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica, navodi MUP

Na ovaj način osumnjičeni M.K. je preko svog računa na servisu „Liberty Reserve“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara.

Osumnjičenom M.K. je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U ovoj međunarodnoj policijskoj akciji aktivno su učestvovala odjeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država. Akcija je bila je usmjerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom „Infraud“. Uhapšeno je 36 osoba, od kojih je većina u koordinisanoj akciji širom svijeta. Radi se o osobama koje su rukovodile organizacijom „Infraud“, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova.

Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta. Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na „dark web“-u. Procjenjuje se da je „Infraud“ bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabilježenih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, prije nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde SAD pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara.

Osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije i Rusije.

Forum „Infraud“ je imao slogan „In Fraud We Trust“ (S vjerom u prevaru), asocirajući na slogan „In God We Trust“ (S vjerom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

Ministarstvo pravde SAD je u svom zvaničnom saopštenju o ovoj velikoj međunarodnoj akciji pomenulo i aktivno učešće Republike Srbije, a državna zastava je postavljena na zvaničnom saopštenju, zajedno sa ostalim državama koje su učestvovale u ovoj akciji, dodaje se.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije