Svijet

I francuska ministarka za evropske poslove najavila ostavku

I francuska ministarka za evropske poslove najavila ostavku
Foto: AFP | I francuska ministarka za evropske poslove najavila ostavku

PARIZ - Prema pisanju današnje francuske štampe i navodima neimenovanog izvora iz kancelarije francuskog premijera i francuska ministarka za evropske poslove Mariel de Sarnez najavila je da će podnijeti ostavku, javlja AP.

Istovremeno, portparol francuske vlade Kristof Kastaner izjavio je za Rojters da će ostavke koje su podnijeli ministri, članovi stranke MoDem "pojednostaviti stvari".

U izjavi radiju Evropa 1, Kastaner je rekao da je nakon obezbjeđivanja većine u nedjelju sada vrijeme da se radi.

Francuski ministar pravde Fransoa Bajru izjavio je prethodno AFP-u da će napustiti francusku vladu.

"Donio sam odluku da ne budem dio nove vlade", rekao je Bajru.

Bajru je član partije MoDem, koja se nalazi u centru skandala oko lažnih poslova.

Prethodno su juče dvoje ministara u francuskoj vladi, među kojima je i nova ministarka odbrane Silvija Gular, objavili da se povlače sa funkcija zbog istraga protiv njih, u vrijeme kada predsjednik Emanuel Makron pokušava da ostvari predizborno obećanje da će uvesti više etike u politiku, prenio je AP.

Osim ministarke odbrane Silvije Gular i ministar teritorijalne kohezije Rišar Fernan, koji je takođe pod istragom, ali zbog navodnog sukoba interesa u vezi sa njegovim poslovanjima u prošlostu, takđe, je objavio da napušta vladu.

On je negirao da je učinio bilo šta nezakonito, a prilikom gostovanja na RTL televiziji naveo da je da ostavku podnosi kako bi predvodio poslanike u skupštini iz redova Makronove partije.

On je naveo da je taj novi posao - "strateški posao" i "znak povjerenja" koje mu je Makron ukazao.

Kako je AFP prethodno prenio i francuska ministarka odbrane Silvija Gular je juče najavila da će podnijeti ostavku na tu funkciju zbog istrage.

Gular je tražila od predsjednika Makrona da ne bude u budućoj vladi dok traje istraga zbog skandala oko lažnih poslova, koja je pogodila njenu partiju MoDem, koja je u koaliciji sa Makronovom strankom.

Gular, koja je prethodno bila poslanica u Evropskom parlamentu, izjavila je da ne može da ostane u vladi dok postoji mogućnost da bude ispitana u vezi sa navodnom zloupotrebom novca iz fondova Evropskog parlamenta za plaćanje osoblja u Francuskoj.

Do ostavki na ministarske pozicije dolazi u trenutku kada francuski predsjednik sprovodi manje izmene u vladi nakon rezultata parlamentarnih izbora završenih u nedelju, kada su njegova stranka "Republika u pokretu" i saveznik MoDem obezbijedili apsolutnu većinu u donjem domu francuskog parlamenta, navela je francuska novinska agencija.

Gularova je obavljala dužnost ministra odbrane samo mjesec dana, ali se, kako je izjavila, odlučila na ovaj potez zbog Makronove namjere da "očisti" francusku političku scenu.

Prema njenim rečima, Makron je posvećen vraćanju poverenja u francuske javne službe i sprovođenju reformi u Francuskoj, što mora imati prioritet u odnosu na lične interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije