Svijet

ID pozvala pristalice da jedna od slijedećih meta bude Angela Merkel

ID pozvala pristalice da jedna od slijedećih meta bude Angela Merkel
ID pozvala pristalice da jedna od slijedećih meta bude Angela Merkel

BRISEL - Njemačka je ne oprezu nakon što je Islamska država objavila poruku preko društvenih mreža u kojoj poziva muslimane u Njemačkoj da izvedu napade poput onih u Briselu.

Takođe su poslali poruku da im jedna od meta bude njemačka kancelarka Angela Merkel kao i zračna luka Koln-Bonn.

Zapadna Evropa je na visokom stepenu pripravnosti nakon bombaških napada u glavnom gradu Belgije gdje je ubijeno 32 ljudi u zračnoj luci i metrou. Francuska je podsjetimo saopštila da istražuje čovjeka pod sumnjom da planira novi teroristički napad.

Fotografije Islamske države, koje su njemački mediji objavili, uključuju i parole koje potiču muslimane na nasilje protiv “neprijatelja Allaha”. Njemačka policija potvrdila je da zna za te fotografije, te su dodali da njihovo objavljivanje ne zahtijeva dodatne bezbjednosne mjere.

“Svjesni smo tog materijala, a naši stručnjaci provjeravaju”, rekao je portparol BKA.

“Jasno je da je Njemačka u središtu međunarodnog terorizma i da bi se napadi mogli dogoditi, ali ovaj materijal ne mijenja našu procjenu sigurnosti”, dodao je, piše Reuters.

Federalni šef policije Holger Muench rekao je da je nakon napada u Briselu  22. marta Islamska država izrazila želju da želi provesti “spektakularne” napade u Evropi, zbog poraza na ratištima u Siriji i Iraku.

U jednom od postova je fotografija zračne luke Köln-Bonn uz tekst: “Ono što su tvoja braća u Belgiji mogla napraviti, možeš i ti”.

Drugi prikazuje džihadista pred zgradom gdje je sjedište njemačke kancelarke u Berlinu na tenku uz poruku: “Njemačka je bojno polje.”

Takođe na jednoj od fotografija je i njemačku vojni avion koji su njemački mediji identifikovali kao Tornado koji koriste njemačke zračne snage a navodno prikazuje ubijene u napadima. U pozadini su žene i djeca koja plaču. Poruke glasi: “Hoćete li nastaviti tugovati, ili ćete početi reagovati?”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije