Svijet

IS: Uništili smo arheološke predmete iz Palmire

IS: Uništili smo arheološke predmete iz Palmire
IS: Uništili smo arheološke predmete iz Palmire

PALMIRA - Džihadisti Islamske države saopštili su da su uništili šest arheoloških predmeta iz istorijskog grada Palmira, koje su oduzeli od jednog švercera.

U saopštenju IS se navodi da je šest bista pronađeno kod jednog krijumčara umjetninama, nakon što su ga džihadisti zaustavili na kontrolnom punktu, prenijela je agencija AP.

Slučaj je upućen na islamski sud u grad Manbidž na sjeveru Sirije, koji je naložio da oduzeti arheološki predmeti budu uništeni, a muškarac izbičevan.

Na fotografijama koje je objavila IS se vidi kako džihadisti uništavaju biste velikim macolama, dok jedna slika prikazuje kako bičuju krijumčara.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu je ranije saopštila da nije poznato da li su biste koje su džihadisti uništili bile prave ili su koristili lažne kako bi prikrili činjenicu da se i sami bave švercom arheoloških predmeta.

IS je preuzela kontrolu nad istorijskim sirijskim gradom Palmirom u maju, a mnogi strahuju da će džihadisti nepovratno oštetiti tamošnja vrijedna arheološka nalazišta, kako su ranije učinili u susjednom Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije