Svijet

IS prodaje antikvitete da finansira borbu

IS prodaje antikvitete da finansira borbu
IS prodaje antikvitete da finansira borbu

LONDON - Blizu 100 sirijskih antikviteta, koje su opljačkali ekstremisti Islamske države (IS), prokrijumčareno je u Britaniju i prodato u cilju prikupljanja novca za aktivnosti te džihadističke grupe, upozorili su stručnjaci za krađe umjetničkih djela i arheolozi.

Među predmetima, koji su navodno prodati u Londonu, nalaze se zlatni i srebrni vizantijski novčići kao i rimska grnčarija i staklo u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada dolara, objavio je je britanski dnevnik "Times".

Londonski list uporedio je ovaj fenomen sa industrijom "krvavih dijamanata" u Africi, gdje je novac dobijen prodajom afričkih dijamanata iskorišćen za finansiranje ratova i sukoba širom kontinenta.

Direktor organizacije "Art recovery international" Kristofer Marinelo rekao je da jedan ukradeni predmet može da vrijedi i na desetine hiljada dolara, ali da što je vredniji stroža će biti provjera tako da se trgovina zasniva na "predmetima srednje vrijednosti koji se ne ističu".

Arheolog iz "Inicijative za sirijsko nasljeđe" Majkl Danti je izjavio da je poznato sa je IS umiješana u krijumčarenje arheoloških predmeta.

"Svjedoci smo velike pljačke na područjima koje IS kontroliše. Takođe, zdrav razum govori: IS kontroliše krijumčarenje", kazao je Danti.

Krijumčarenje se, kako se vjeruje, odvija preko Turske, Jordana i Libana, ruta koje su poznate za krijumčarenje ljudi, oružja i droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije