Svijet

ISIL priprema napade u Austriji, Beč glavna meta?

ISIL priprema napade u Austriji, Beč glavna meta?
ISIL priprema napade u Austriji, Beč glavna meta?

BEČ - Austrijske vlasti su do skora polazile od "povećane" ili "apstraktne" ugroženosti Austrije od teritorističkih napada Islamske države, ali se sada stvar bitno promijenila, jer je iz sirijskog grada Raka stigao poziv na terorističke akcije u "Alpskoj republici". Prema Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), ti pozivi dolaze iz rukovodećih krugova ISIL-a.

Do sada Austrija nije važila za političku metu napada ISIL-a, ali su u međuvremenu dva Austrijanca ušla u rukovodeći krug Islamske države, zbog čega direktor BVT Peter Gridling ukazuje da bi to moglo značiti da postoje razmišljanja o pripremi terorističkih aktivnosti.

Nakon prijetnji ISIL-a protiv Velike Britanije, Njemačke i SAD, sada je i Austrija na listi potencijalnih meta.

Njemačka služba za borbu protiv terorizma otkrila je prijetnju austrijskog džihadiste Mohameda Mahmuda, koji je preko Tvitera pozvao na "klanje nevjernika u Austriji".

Austrijske vlasti tu prijetnju shvataju ozbiljno, jer je Mahmud među rukovodećim kadrovima ISIL-a.

On je u Beču bio četiri godine u zatvoru zato što je prijetio austrijskoj državi u ime Al kaide. Nakon izdržane kazne on je 2011.otišao u Njemačkoj, gdje je vodio salafističku državu, prije nego što se otisnuo u Egipat.

Prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice ka Siriji on je uhapšen u Turskoj, ali ga je Ankara ubrzo pustila iz pritvora i pretpostavlja se da je zamjenjen za turske taoce koje je držala Islamska država.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ne želi u vezi toga da saopštava nikakve informacije.

Trenutno pripadnici Ministarstva nadziru 67 potencijalnih terorista, odnosno povratnika sa ratnih područja.

Beč, koji je sjedište brojnih međunarodnih organizacija, mogao bi biti glavna meta terorističkih napada, zbog čega je u tom gradu povećan stepen pripavnosti policije.

Svakodnevno 1.500 policajaca, za jednu trećinu više nego uobičajeno, brine o bezbjednosti, posebno patrolama potencijalnih meta kao što su stanice gradskog saobraćaja, željezničke stanice, vjerske ustanove, ambasade, škole, medijske ustanove.

Tako je strogi centar grada, oko katedrale Štefansdom, uvršten u zonu visoke opasnosti. Policija je na tom mjestu neprestano prisutna i nadzire trg, tražeći sumnjiva lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije