Svijet

Identifikovan napadač iz Pariza, Belgija upozorila na "problem"

Identifikovan napadač iz Pariza, Belgija upozorila na "problem"
Identifikovan napadač iz Pariza, Belgija upozorila na "problem"

PARIZ - Napadač koji je u centru Pariza jednog policajca ubio, a dvojicu ranio, je identifikovan, ali njegovo ime neće biti otkriveno dok istražitelji ne utvrde da li je imao saučesnike, izjavio je pariski tužilac Fransoa Molen.

"Identitet napadača je poznat i provjeren je. Neću ga otkriti jer je u toku istraga sa pretresima", rekao je on novinarima.

Prema njegovim riječima, istražitelji žele da budu sigurni da li je imao saučesnike ili ne, prenosi Rojters.

Islamska država ranije je preuzela odgovornost za napad navodeći da je napadač Belgijanac Abu Jusef.

U razmjeni vatre u Parizu poginuo je jedan policajac, dok su dva teško ranjena, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Portparol francuskog MUP-a Pjer Anri Brande izjavio je sinoć da je još rano reći šta je bio motiv napada.

Francuski predsjednički kandidati, koji su učestvovali u televizijskoj debati u vrijeme kada se dogodio napad na policajce u Parizu, izrazili su solidarnost sa snagama reda nakon pucnjave, u kojoj je jedan policajaca ubiijen, a dvojica ranjena.

Francuski predsjednik Fransoa Oland ubijeđen je da okolnosti u vezi sa napadom na policajce u Parizu ukazuju na "teoristički čin".

Francuski predsjednik obećao je "apsolutnu opreznost" u naredna dva dana, uoči predsjedničkih izbora u nedjelju, i odao poštu ubijenom i ranjenim policajcima, navodi AFP.

Belgija upozorila na napad u Parizu

Francuske obavještajne službe su još jednom zakazale i dozvolile da se dogodi teroristički napad, ovoga puta u samom centru Pariza.

Za razliku od prethodnih napada sa potpisom Islamske države, ovaj je bio usmjeren na policajce – jedan je stradao, dvojica su teško ranjena.

Belgijske službe su tokom četvrtka proslijedile svojim kolegama informaciju o tome da je Jusuf el Osri krenuo iz Belgije u Pariz.

"Problem – El Osri Jusuf (17/6/1981) – na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati je napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav", navodi se u poruci.

Neposredno po objavljivanju da se na Jelisejskim poljima, na putu ka čuvenoj Trijumfalnoj kapiji, u bulevaru koji je jedan od najprometnijih na svetu, dogodio napad na policijski kombi, mediji su prenijeli da je napad "počinila osoba o kojoj postoje obavještajni podaci".

Kompetnu konfuziju u cijeli događaj unijela je informacija da policija nije sigurna da li je samo jedan napadač učestvovao u pucnjavi.

Identitet osobe koju su policajci uspjeli da ubiju nije bio objavljen, ali se pojavila fotografija belgijskog državljanina, uz nepotvrđene informacije da se radi o pomagaču ubijenog napadača i da je u toku potraga za njim.

Sve dileme je riješio "entitet" koji je izgleda jedini znao šta će se dogoditi i šta se dogodilo – medijska mreža Amak koja je bliska Islamskoj državi.

U saopštenju je navedeno da je "Abu Jusef, vojnik Islamske države, izvršio napad u Parizu", kao da su izvori informacije "bezbjednosne službe".

Neimenovani izvor je prethodno rekao za CNN da je "napadač bio poznat francuskim bezbjednosnim službama koje se bave islamističkim aktivnostima".

"On je bio predmet obrade francuske bezbjednosne službe DGSI. Francuski istražitelji sada vjeruju da je ovo bio teroristički napad. Vjeruju da se radi o jednom napadaču i da je opasnost gotova", prenio je CNN.

El Osri je ovim napadom nastavio crnu seriju koju imaju belgijski državljani u Francuskoj i postoji velika vjerovatnoća da je blizak "srcu Islamske države u srcu Evropske unije" – kvartu Molenbek u Briselu, odakle je većina terorista koji su usmrtili stotine ljudi u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina.

Za tri dana u Francuskoj se održavaju predsjednički izbori – u vanrednom stanju kome se ne nazire kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije