Svijet

Ime turskog predsjednika na "popisu neprijatelja" NATO, Stoltenberg se izvinjava

Ime turskog predsjednika na "popisu neprijatelja" NATO, Stoltenberg se izvinjava
Foto: Ilustracija | Ime turskog predsjednika na "popisu neprijatelja" NATO

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan naredio je povlačenje svih 40 turskih vojnika s vježbe NATO u Norveškoj.

Erdoan je to naredio jer se u jednom dokumentu pripremljenom za vježbu  na "popisu neprijatelja" našlo i njegovo ime, kao i ono osnivača moderne turske države, Mustafe Kemala Ataturka.  

Erdoan je rekao i da je NATO "nikakav savez".  

NATO međutim nije potvrdio da je bilo problema tokom vježbe u Norveškoj.  

Već neko vrijeme iz raličitih razloga ima napetosti u NATO odnosima s Turskom, a isto se događa i u odnosima Turske sa SAD-om i Njemačkom. Istovremeno se Ankara približava Moskvi s kojom sarađuje u ratu u Siriji. 

Stoltenberg se izvinio

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uputio je izvinjenje Turskoj povodom incidenta tokom vojne vježbe u norveškom gradu Stavanger, na kojoj su Mustafa Kemal Ataturk i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan "predstavljeni kao neprijatelji", nakon čega je Erdoan povukao svoje vojnike sa vježbi.

On se izvinio turskom predsjedniku zbog uvrede i dodao da je incident "djelo pojedinca" i da ne odražava stav Alijanse prema Turskoj. 

Stoltenberg je dodao da je pojedinac odgovoran za incident norveški civilni izvođač radova i da nije zaposlen u NATO, te da je na vlastima Norveške da odluče o disciplinskoj mjeri za individualne postupke, prenosi AP. 

"Turska je važan saveznik Alijanse, čiji je doprinos zajedničkoj bezbjednosti veoma važan", rekao je generalni sekretar NATO. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije