Svijet

Incident oko Bijele kuće napravio vojni veteran

Incident oko Bijele kuće napravio vojni veteran
Incident oko Bijele kuće napravio vojni veteran

VAŠINGTON – Omar DŽ. Gonzales koji je uhapšen pošto je preskočio ogradu i došao do glavnog ulaza u rezidenciju američkog predsjednika Baraka Obame, koji je nešto prije toga napustio zgradu, ratni je veteran, odlikovan za zasluge u Iraku a penzionisan je iz zdravstvenih razloga, saopštila je danas američka vojska.

On je preskočio ogradu u petak uveče a identifikovan je kao Omar DŽ. Gonzales iz Koperas Kouva, Teksas, star je 42 godine a vojska je saopštila da je u njenim redovima bio od 1997. do 2003. godine kada je otpušten, a zatim ponovo od 2005. do decembrea 2012. godine kada se penzionisao.

Vojska nije dala detalje o njegovoj nesposobnosti, iz razloga privatnosti.

Dan poslije hapšenja Gonzalesa, i u subotu je uhapšen još jedan čovjek u zabranjenoj zoni Bijele kuće a bezbjednost je zbog toga povećana oko rezidencije predsjednika SAD.

Gonzales je optužen za nezakonit ulazak u zgradu i nošenje „smrtonosnog ili opasnog oružja”, prenijela je agencija Rojters.

Istovremeno, šef Tajne službe Džulija Pirson je naložila da se pojačaju patrole i nadgledanje duž sjeverne ograde Bijele kuće. Pirson je, takođe, naredila sveobuhvatnu istragu.

Ovo nije prvi put da neko preskoči visoku ogradu Bijele kuće, međutim oni koji to učine obično bivaju zaustavljeni skoro istog trenutka i ne odmaknu daleko pre nego što budu uhapšeni.

Član Komiteta za unutrašnju bezbjednost, republikanac Piter King rekao je danas da je zapanjujuće, u vrijeme zabrinutosti zbog terorističkih napada, da „neko može da uđe u Bijelu kuću i da ne bude zaustavljen”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije