Svijet

Indipendent: Tajni plan Merkel i Putina - gas za Krim?

Indipendent: Tajni plan Merkel i Putina - gas za Krim?
Indipendent: Tajni plan Merkel i Putina - gas za Krim?

LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin kuju tajni plan kako bi se mirnim putem okončala međunarodna kriza u Ukrajini, piše britanski list "Indipendent".

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krim u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdijevanje ruskim gasom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbjeđivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, naročito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdijevanje gasom Ukrajine i Evrope.

Kontroverzni plan predviđa najprije da međunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih nacija teško da prihvatile.

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsjednika, navode da bi u slučaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuče svoju finansijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od članstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se miješa u nove trgovinske odnose između Ukrajine i Evropske unije.

Ukrajinci bi takođe dobili nov dugoročni sporazum sa Gaspromom o budućim isporukama gasa i cijeni, i Moskva bi isplatila odštetu Ukrajini od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija plaćala Kijevu dok su njene snage bile stacionirane na Krimu i u Sevastopolju.

Ovi pokušaji njemačke kancelarke da posreduje između Putina u ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, obustavljeni su, međutim, nakon obaranja malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, piše "Indipendent".

Ali, dobro upućeni izvori juče su za britanski list rekli da je "njemački mirovni plan još uvek na stolu i da se očekuje da će pregovori biti nastavljeni nakon okončanja istrage o uzroku pada aviona u kojem je poginulo 298 ljudi.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo verovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije.

U njemačkoj ambasadi u Londonu, takođe niko nije želio da komentariše ove navode, dodaje britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije