Svijet

Intenzivirane borbe na istoku Ukrajine

Intenzivirane borbe na istoku Ukrajine
Intenzivirane borbe na istoku Ukrajine

DONJECK - Borbe na istoku Ukrajine intenzivirane su u posljednje vrijeme, nakon više od mjesec dana relativnog mira, saopštili su danas posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Posmatrači OEBS-a su saopštili da su sinoć čuli jaku artiljerijsku paljbu u blizini sela Širokine u trajanju od oko tri sata, a tokom noći i jutra se i u centru Donjecka mogla čuti pucnjava.

Borbe se odvijaju i na uništenom aerodromu u Donjecku, gdje novinarima od juče nije dozvoljen pristup zbog loše bezbjednosne situacije.

U sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine je dosad poginulo više od 6.000 ljudi, ali su borbe uglavnom prestale otkad je u februaru dogovoren prekid vatre i povučen dio teškog naoružanja, prenijela je agencija AP.

Ranjena dva novinara kod aerodroma Donjeck

Ministarstvo odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštilo je da su dvojica novinara, čiji je automobil kod donjeckog aerodrome sinoć pogodila protivtenkovska granata, živi.

Prema navodima predstavnika tog ministarstva, koje prenose ruske agencije, lokalni novinari su u pucnjavi ranjeni, od kojih jedan teško. Agencije su prethodno javile da su obojica poginula.

RIA Novosti navode da predstavnici OEBS-a za sada ne žele da obiđu mjesto događaja u oblasti naselja Peski, zbog nastavka borbenih dejstava.

"Ukoliko uspijemo da ubijedimo predstavnike OEBS-a, obići ćemo mjesto incidenta", rekao je neimenovani predstavnik Ministarstva odbrane DNR.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije