Svijet

Interpol ignoriše ruske tužbe

Interpol ignoriše ruske tužbe
Interpol ignoriše ruske tužbe

MOSKVA - Interpol odbija da raspiše međunarodnu potjernicu za najvišim ukrajinskim vojnim zvaničnicima, koje Moskva optužuje za genocid nad ruskim stanovništvom.

Glavna uprava Istražnog odbora Ruske Federacije pokrenula je krivični postupak protiv ministra obrane Ukrajine Valerija Geleteja i  načelnika Generalštaba  Viktora Muženka. 

Postupak je pokrenut i protiv komandanta 25. brigade Olega Mikasa, kao i drugih osoba sa "neutvrđenim identitetom" iz 93. brigade te najvišeg vojnog rukovodstva - navode ruski mediji.

U njihovim postupcima Rusija prepoznaje "karakteristike zločina koji su predstavljeni članovima zakona: organizacija ubistva, primjena zabranjenih sredstava i metoda vođenja rata i genocid Kaznenog zakona Rusije". 

Ruski istražitelji smatraju da je vojno rukvodstvo Ukrajine izdavalo naredbe za primjenu zabranjenog oružja u borbi protiv dobrovoljaca na jugoistoku zemlje. 

"Pri granatiranju Donjecka, Luganska, Slavjanska, Kramatorska i drugih naseljenih mjesta Donjecke i Luganske Narodne Republike ukrajinske jedinice koristile sisteme plotunsku paljbe `Grad` i `Uragan`. 

Korištene su i avionske nenavođene rakete sa kasetnim bojevim glavama, taktičke rakete `Tačka-U` i druge vrste teškog ofanzivnog naoružanja sa neselektivnim djelovanjem" - navode ruski istražioci.

Mada ne poriče postojanje kaznenih elemenata, Interpol odbija da raspiše međunarodnu potjernicu za osumnjičenim. 

Član 3. Statuta Interpola navodi da se "organizaciji kategorički zabranjuje bilo kakavo miješanje ili sudjelovanje u djelatnostima političkog, vojnog, religijskog ili rasnog karaktera. 

Interpol procjenjuje da bi raspisivanje potjernice za vojnim rukovodstvom, kao i za ministrom unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenom Avakovom i gubernatorom Dnepropetrovske oblasti Igorom Kolomojskim,  bilo u suprotnosti sa članom Statuta Interpola o nemiješanju u političku i vojnu aktivnost drugih zemalja.

Kao odgovor na optužbe Moskve, Generalno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je kaznene postupke protiv saradnika Istražnog odbora Rusije na osnovu člana: "pružanje pomoći terorističkoj organizaciji". 

Ukrajinsko tužilaštvo nije navelo protiv koga je konkretno kazneni postupak pokrenut.

Pravni stručnjaci upozoravaju da  tribunale osnivaju pobjedničke zemlje ili koalicije, kako bi istakle svoju "pravednost i legalnost svoje pobjede". 

Zato danas ne postoje sudovi za ratne zločine koje je Zapad  počinio u  Libiji, Iraku, Srbiji, Afganistanu, Alžiru...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije