Svijet

Irački Kurdistan izglasao slanje snaga u Kobane

Irački Kurdistan izglasao slanje snaga u Kobane
Irački Kurdistan izglasao slanje snaga u Kobane

ARBIL - Poslanici parlamenta iračkog regiona Kurdistan su danas izglasali prijedlog o slanju kurdskih snaga u opkoljeni sirijski pogranični grad Kobane preko Turske, saopštio je parlament Kurdistana.

Predsjednik Kurdistana Masud Barzani je kasno sinoć uputio pismo parlamentu u kojem je zatražio dozvolu za slanje kurdskih "pešmerga" snaga da se zajedno sa Kurdima iz Sirije bore protiv džihadista Islamske države (IS) u Kobaneu, preneo je Rojters.

Kobane, grad sa većinskim kurdskim stanovništvom na granici Sirije i Turske, već nedjeljama je izložen žestokim napadima bolje naoružanih pripadnika IS, koji su već uspjeli da preuzmu kontrolu nad značajnim područjima Iraka i Sirija.

"U parlamentu smo se danas dogovorili da odobrimo slanje pešmerga snaga u Kobane što je prije moguće", izjavio je poslanik parlamenta Kurdistana Mahmud Haži Omer.

Dva viša kurdska zvaničnika su sinoć potvrdila da su u toku pripreme za slanje manjeg broja pešmerga boraca u Kobane, ali su dodali da će proći nekoliko dana dok ne budu izvršene sve potrebne pripeme.

Turska je u ponedjeljak saopštila da će dozvoliti kurdskim borcima prelaz preko svoje teritorije do Kobanea, ali zvanična Ankara i dalje odbija da direktno interveniše u tom gradu protiv džihadista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije