Svijet

Irak: Kurdi oslobodili devet sela od ID

Irak: Kurdi oslobodili devet sela od ID
Irak: Kurdi oslobodili devet sela od ID

ARBIL - Pešmerga snage iračkih Kurda okončale su u ponedjeljak operaciju istočno od uporišta radikalne grupe Islamska država nakon što su osvojile devet sela, navode kurdske snage u saopštenju.

Regionalni sigurnosni savjet Kurdistana saopštio je da je operacija pokrenuta u nedjelju prije zore "ostvarila svoje ključne ciljeve".

Kako se navodi Islamska država je okupirala devet sela od ljeta 2014. koja su ranije uglavnom nastanjivale iračke manjine Kakai i Šabak.

U operaciji je učestvovalo oko 5.500 pešmerga boraca podržanih vazdušnim udarima koalicije na čelu sa SAD na površini od 120 kvadratnih kilometara.

Ta regija u blizini Kazira, leži duž glavnog autoputa između Mosula i prestonice kurdske autonomne regije, Arbila. Savjet je saopštio da je tokom dvodnevne operacije ubijeno 140 boraca Islamske države i da je uništeno 14 autobombi.

Zapovjednik pešmerga snaga izjavio je da su četvorica pripadnika kurdskih snaga poginula i 34 ranjena tokom operacije.

Nova ofanziva protiv ID na sjeveru zemlje uslijedila je nedjelju dana nakon što su iračke vladine snage pokrenule napad na Faludžu, jedino veliko gradsko uporište Islamske države u Iraku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije