Svijet

Irak protiv kopnene ofanzive SAD

Irak protiv kopnene ofanzive SAD
Irak protiv kopnene ofanzive SAD

BAGDAD - Irački premijer Haider al Abadi odlučno je odbacio ideju da bi američke kopnene trupe mogle da budu uključene u borbe protiv ekstremista u toj zemlji.

"Ne samo da to nije potrebno. Ne želimo ih i nećemo to da dozvolimo. Tačka", rekao je Abadi u prvom razgovoru za strane medije od kada je prije nekoliko dana stupio na premijersku dužnost, prenijela je agencija AP.

Ideju o angažovanju američkih vojnika na tlu Iraka izneo je juče general Martin Dempsi, glavnokomanujući združenog štaba, koji je naveo da bi kopnene trupe kojima zapovijeda mogle da budu angažovane u borbi protiv pripadnika zloglasne "islamske države" na Bliskom istoku.

Dempsi je istakao da bi angažovanje kopnenih snaga uslijedilo ukoliko ne bude uspjela strategija bombardovanja ekstremista iz vazduha, koju je odobrio američki predsjednik Barak Obama.

Abadi je apelovao na međunarodnu zajednicu, prije svega na SAD, da na susjednu Siriju proširi kampanju protiv ekstremnih islamista.

Organizacija Islamska država nastala je u Iraku, ali se proširila na Siriju u kojoj bjesni građanski rat. Prema procjenama, broji između 20 i 30 hiljada vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije