Svijet

Iran: Američki mornari uskoro na slobodi

Iran: Američki mornari  uskoro na slobodi
Iran: Američki mornari uskoro na slobodi

TEHERAN - Pomorski komandant Iranske revolucionarne garde Ali Fadavi izjavio je danas da će deset američkih mornara, koje je Garda zadržala pošto su povrijedili iranske teritorijalne vode, vjerovatno biti ubrzo pušteni.

"Konačni nalog će uskoro biti izdat i oni će vjerovatno biti pušteni", rekao je on državnoj televiziji, dodavši da je istragom utvrđeno da američki mornari nisu zašli u iranske vode u neprijateljskom cilju niti radi špijunaže, prenijele su agencije.

Kako je precizirao, istragom Garde je utvrđeno da su mornari skrenuli u iranske vode zbog pokvarenog navigacionog sistema.

Garda je jutros saopštila da je Teheran zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti juče zadržale američke mornare i njihova dva mala patrolna broda zbog povrede teritorijalnih voda Irana.

Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran iznio uvjeravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbjedno vraćeni u SAD.

Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima.

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana, a samo nekoliko sati prije nego što je američki predsjednik Barak Obama održao govor o stanju nacije pred Kongresom i javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije