Svijet

Iran osudio raspoređivanje američkih borbenih aviona

Iran osudio raspoređivanje američkih borbenih aviona
Iran osudio raspoređivanje američkih borbenih aviona

TEHERAN - Iranski poslanik osudio je nedavno raspoređivanje američkih borbenih aviona F-22 "reptor" u avio bazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima /UAE/, javila je novinska agencija ISNA.

Predsjednik Komisije za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta Kazem Džalali  ocijenio je da nagomilavanje oružja predstavlja opasnost za stabilnost regiona.

Džalali je komentarisao medijske izvještaje da su SAD nedavno rasporedile borbene avione F-22 "raptors" u avio bazu Al dafra u UAE.

Raspoređivanje nevidljivih borbenih aviona u avio bazi u UAE je  američko-cionistički potez, rekao je Džalali, dodajući da arapske zemlje treba da budu odgovorne za posljedice svojih poteza.

Regionalni mir i bezbjednost biće uspostavljeni ako sve regionalne zemlje budu jedinstvene, dok će prisustvo velikih sila kao i nagomilavanje oružja u regionu poljuljati bezbjednost, rekao je on.

I Iran i UAE tvrde da imaju teritorijalno pravo nad tri ostrva - Veliki i Mali Tunbs i Abu Musa u Persijskom zalivu i već se decenijama spore oko njih.

Početkom mjeseca, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetio je ostrvo Abu Musa, koje je pod kontrolom Irana što je izazvalo kritike arapskih zemalja i opoziv ambasadora UAE iz Irana.

 Vlada SAD pozvala je na mirno rješenje  spora oko ostrva između Irana i UAE rekavši da nedavna posjeta Ahmadinedžada ostrvu komplikuje situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije