Svijet

Iran potvrdio: Ruske rakete nisu pale na našu zemlju

Iran potvrdio: Ruske rakete nisu pale na našu zemlju
Iran potvrdio: Ruske rakete nisu pale na našu zemlju

TEHERAN - U četvrtak je ruska vojska negirala tvrdnju američkog zvaničnika koji je rekao da su ruske rakete pale na iransko tlo.

Iran ne potvrđuje pad ruskih raketa na svoje tlo, a što je u četvrtak ustvrdio američki dužnosnik, rekao je u danas portparol iranskog ministarstva inostranih poslova.

“Ne potvrđujemo” tu informaciju, odgovorio je kratko portparol Marzieh Afkham.

 U četvrtak je ruska vojska negirala tvrdnju američkog zvaničnika koji je rekao da su ruske rakete pale na iransko tlo.

“Bilo koji profesionalac zna da tokom tih operacija mete utvrđujemo uvijek prije i poslije udara: sve naše ispaljene rakete pogodile su svoju metu”, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Ruski zvaničnik nije iznio pojedinosti o područjima koja su mogla biti pogođena ruskim raketama u Iranu. Islamska Država Iran saveznik je Rusije u podršci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u čemu se razilaze sa Zapadom koji želi odlazak Asada s vlasti.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počela je prošle sedmice sa vazdušnim napadima u Siriji rekavši da gađa položaje džihadista Islamske države, dok borci na terenu i zapadne zemlje kažu da je ruska kampanja uglavnom fokusirana na druge pobunjeničke grupe te da zapravo daju podršku Asada a ne gađaju Islamsku državu.

Podsjetimo, američki zvaničnik je izjavio kako su četiri ruske rakete ispaljene u četvrtak s brodova na Kaspijskom moru u Siriji pogodile Iran. Rusija je ubrzo demantovala vijest.

Dvojica američkih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, potvrdili su da su projektili pali u Iranu, ali nisu dali opširnije informacije, navodi CNN. Rusi su u napadima s Kaspijskog mora koristili relativno nove krstareće rakete “Kaliber”, koje dosad nisu bile korištene u borbama. Portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi odbio je  to potvrditi ili dati nove podatke. “Vidio sam ta izvještaje, ali zasad nisam u poziciji da ih potvrđujem”, rekao je novinarima, piše International Business Times.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije