Svijet

Iranski ajatolah u pismu Evropljanima: Amerikanci su hranili i naoružavali teroriste

Iranski ajatolah u pismu Evropljanima: Amerikanci su hranili i naoružavali teroriste
Iranski ajatolah u pismu Evropljanima: Amerikanci su hranili i naoružavali teroriste

TEHERAN - Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, kritikovao je dvoličnost zapadnih velesila u "Pismu mladima Evrope i u Sjeverne Amerike", nakon napada u Parizu 13. novembra u kojima je 130 osoba poginulo a 350 je ranjeno.

"Terorizam u Francuskoj koji ne bira ciljeve potaknuo me (...) da se obratim vama mladi", piše vođa u pismu koje je prevedeno na francuski i na engleski, "jer stvarno vjerujem da samo vi možete izvući pouku iz sadašnjih teškoća".

Tko god "ima u sebi ljubavi i ljudskosti pogođen je i uznemiren" zbog ovih napada i njegovih žrtava, "bilo da se događaju u Francuskoj, u Palestini, Iraku, Libanonu ili Siriji".

"Istina je da je terorizam danas naša zajednička briga", ocijenio je kritikujući ipak "oprječne politike" i "dvoličnost" zapadnih velesila, poglavito Sjedinjenih Država koje su "hranile i naoružavale Al Kaidu, talibane i njihove nasljednike" i "podupiru terorističku državu Izrael".

"Vojne invazije na muslimanski svijet zadnjih godina s bezbrojnim žrtvama, još jedan su primjer dvoličnog razmišljanja Zapada", rekao je Hamnei. "Mislim da nametanje zapadne kulture drugim narodima i obezvrjeđivanje nezavisnih kultura jest oblik tihog nasilja i krajnje štetno", dodao je.

"Sve dok (načelo) različitih mjerila prevladava u zapadnim politikama, sve dok se terorizam -  s gledišta njegovih moćnih pomagača - bude dijelio na 'dobar' i 'loš' i sve dok interesi vlada budu prevladavali nad ljudskim i moralnim vrijednostima, uzroke nasilja ne treba tražiti drugdje".

Ovo je drugo pismo koje vrhovni vođa piše mladima na Zapadu.

Prvo je napisao u januar 2015. nakon napada na satirični magazine Charlie Hebdo  i na židovsku trgovinu u Parizu u kojima je poginulo 17 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije